Буковина

▶▶Українці повертаються? ▶▶Бюджет виконає «Калинка» ▶▶«УПА» воскресає у світлинах ▶▶Бац-бац і…зайчик! ▶▶ГАЕС затопило…  ▶▶Ліс навколо ▶▶Митна перебудова ▶▶Усі до каси! ▶▶14 багатодітних родин з Глибоччини невдовзі житимуть у нових будинках ▶▶На часі – облаштування сміттєзвалищ ▶▶Ініціатива обласної ради підтримана Міністерством ▶▶Холодні батареї:Причому ж діти? ▶▶Скандал у шляхетному товаристві ▶▶

Українці повертаються?

Кількість буковинців, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зменшилась. Нинішнього року таких 244, а минулого було 488. Найбільше людей назавжди подалося у США (97), Росію (47), Німеччину (19), Іспанію (18), Молдову (17), Білорусь (13) та Ізраїль (12). Кілька чоловік виїхало до Австрії, Канади, Польши, Франції. На постійне проживання в Україну з-за кордону повернулося 146 наших земляків. Процес масового виїзду закінчився?
Виявлено понад 200 незаконних мігрантів. Серед них 7 груп нелегалів з Молдови. Більшість з них видворено за межі України. Іноземці, які в’їжджають за національним паспортом, мають право перебувати в Україні 90 діб. Потім повинні пройти реєстрацію. Такі особи не мають права займатися тут трудовою діяльністю, – повідомив журналістам під час прес-конференції Юрій СНЄЖИН, начальник ВПРФО УМВС України в Чернівецькій області.
Любов ПЛАХІНА, «Версії»

Бюджет виконає «Калинка»

Міський бюджет Чернівців за 9 місяців не виконано. Витратили на 3 млн. 785 тис. грн більше, ніж запланували. Усе – через брак коштів, обіцяних з державного бюджету до 600-річчя. Виходити з ситуації вирішили за рахунок підприємців: на 30% підвищили ринковий збір. За три останніх роки інфляція зросла майже на 50%, а плату підприємців за право торгувати не збільшували. Від 1 січня 2009 року максимальна ставка ринкового збору для фізичних осіб – 2,55 грн, для юридичних – 34 грн. Підтримано також ініціативу про перегляд ринкових зборів щорічно та підняття ринкового збору для грального бізнесу в 5 разів.
Ще одне фінансове рішення міськради: Почесним донорам України, які проживають у Чернівцях, будуть виплачувати по 35 грн на часткове відшкодування витрат за проїзд у міському транспорті.

«УПА» воскресає у світлинах

Виставка «УПА – історія нескорених», відкрита 14 жовтня у Художньому музеї, завершується. До неї увійшли понад півтисячі оригінальних фотографій, документи з радянських та німецьких архівних джерел, внутрішні документи Організації Українських Націоналістів і Української Повстанської Армії. Як повідомив за «круглим столом» Василь ФЕСЮК, помічник начальника Управління СБУ, виставка не була агітаційною, а мала суто пізнавальний характер. Глядачі, а їх прийшло понад 2 тисячі, дивилися, спостерігали і робили висновки з оглянутого матеріалу.
Виставку планують проводити кожного року, щоразу поповнюючи її новими матеріалами та документами. А щоби школярі знали свою історію, електронний варіант експонатів буде переписаний на диски і розповсюджений у школах.
Любов ПЛАХІНА, «Версії»

Бац-бац і… зайчик!

Розпочався мисливський сезон. До 28 грудня дозволено полювання на козулю, кабана і оленя. На зайця, лисицю, куницю – від 16.11 до 18.01. Дні полювання – субота і неділя для парнокопитних, для решти – неділя. Мисливець за день полювання може вбити одного зайця. На лисицю норми немає.

ГАЕС затопило…

На Дністровській ГАЕС розпочали програму комплексних випробувань на період затоплення нижнього б’єфа (басейну). Програма складається з кількох етапів, щоб одночасно не піддавати значним тискам води усі споруди ГАЕС. Перший етап затоплення пройшов успішно, показники рівня води відповідають нормі.

Ліс навколо

Під час Європейського тижня лісу учні й працівники місцевих лісгоспів висадили 7 тис. дерев. На території Вашківського лісництва Берегометського ДЛМГ учні Карапчівської та Бабинської ЗОШ посадили 5 тис. сіянців на площі 1 га. Учні Рукшинської школи посадили 2 тис. сіянців на 5 га у Хотинському лісництві.

Митна перебудова

Держмитслужба створює Чернівецьку митницю з місцем розташування в Чернівцях. Зона її діяльності – Чернівці, 7 районів, пункти пропуску через україно-румунський кордон. Нова митниця – правонаступниця Вадул-Сіретської, яку ліквідують 25.12.08.

Усі до каси!

«Теплокомуненерго» визначило, що сукупний борг працівників мерії та райрад за тепло у їхніх власних оселях становить 21 тис. грн, і чиновники зголосилися (!) її сплатити. Працівники Чернівецького тролейбусного управління заборгували 46,5 тис. грн. Вони подали заяви на сплату15 тис. грн у рахунок зарплати, а для сплати решти боргу тролейбусники оформляють безпроцентний кредит у свого підприємства. За аналогічною схемою гасять борги й працівники інших комунальних підприємств та бюджетних установ. Керівники податківців, правоохоронних та контрольних органів проведуть аналогічну роботу з підлеглими.

14 багатодітних родин з Глибоччини невдовзі житимуть у нових будинках

інформує прес-служба ОДА

У Чернівецькій області триває реалізація спільного проекту влади та бізнесу «Зігрій любов’ю дитину». Зокрема, в Глибоцькому районі для 10-ти багатодітних родин зводяться нові будинки, у 4 помешканнях багатодітних сімей проводиться реконструкція та добудова, для 2 родин придбані будинки. Загальна сума, передбачена на будівництво житла для багатодітних родин Глибоччини, складає 2 млн. 615 тис. грн. Кошти надійшли в область у повному обсязі і наразі активно освоюються.
Сім’ї Куренкових та Радуканів уже отримали з рук голови обласної державної адміністрації Володимира Куліша ключі від придбаних владою будинків, у яких перед заселенням проведений ремонт у кімнатах, облаштоване опалення, виконана зовнішня штукатурка будинків. На 10-ти об’єктах у селах Димка, Чагор, Привороки, Сучевени наразі тривають будівельні роботи: зведені перший та другий поверхи, перекритий дах, проводиться опалення, встановлюється сантехніка. Сім’я Василя та Анастасії Чоботарів з села Сучевени, у яких 13 дітей, з нетерпінням чекають на нове помешкання. Поки що великій родині, в якій зовсім недавно народилася двійня, доводиться тулитися в одній кімнатці старенького глинобитного будиночку. У їхньому новому будинку вже зведено два поверхи і тривають роботи з перекриття даху.
Руслан та Олена Шлюк з Димки з десятьма дітьми проживають у… літній кухні, тому для них украй нагально постає питання нового житла. Родина сподівається до початку зими перейти в новий будинок, зведений зусиллями влади та бізнесу.

На часі – облаштування сміттєзвалищ

інформує облрада

Голова обласної ради Іван ШИЛЕПНИЦЬКИЙ підписав розпорядження про використання коштів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища для виконання робіт та послуг, включених до Переліку природоохоронних заходів на 2008 рік.
125 тис. грн виділені як субвенції бюджетам районів на облаштування сміттєзвалищ у двох селах Кельменецького, п’ятьох селах Кіцманського, чотирьох селах Сокирянського районів, у селі Чудей Сторожинецького району, селі Погорілівка Заставнівського району та селі Колінківці Хотинського району. Контроль за виконанням розпорядження покладено на профільні комісії обласної ради та Головне фінансове управління ОДА.

Ініціатива обласної ради підтримана Міністерством

інформує облрада

У відповідь на звернення, прийняте на 21-й сесії обласної ради п’ятого скликання 2 серпня 2008 року, в якому депутати пропонували створити в Карпатському регіоні репрезентативну мережу ефективного науковообґрунтованого і технічно оснащеного геоекологічного моніторингу з метою забезпечення достовірною і вчасною інформацією про стан природних і поселенських систем надійшов лист з Міністерства охорони навколишнього середовища України. В ньому йдеться про створення, в тому числі і в Карпатському регіоні, регіональних систем моніторингу довкілля, пріоритетами функціонування яких є розробка заходів, спрямованих на отримання інформації про стан навколишнього природного середовища, попередження кризових змін екологічного стану довкілля та запобігання надзвичайним екологічним ситуаціям. У проекті Державного бюджету України на 2009 рік передбачено 45 млн. грн. для закупівлі сучасної техніки і технологій для потреб гідрометеорологічної служби, в тому числі трьох метеорологічних радіолокаторів, один з яких планується встановити в Чернівцях. Це значно розширить можливості гідрометеорологічної служби зі своєчасного виявлення та прогнозування дощових опадів, які є домінантним фактором у формуванні швидкоплинних річкових паводків. Заходи з технічного та технологічного переоснащення гідрометеорологічної служби увійшли окремим завданням до проекту Загальнодержавної цільової програми розвитку цивільного захисту на 2009-2013 роки та до проекту Схеми комплексного протипаводкового захисту у басейнах річок Дністер, Прут та Сірет.

Холодні батареї:Причому ж діти?

Керівництво сусідньої Львівщини пообіцяло людям дати тепло у квартири, незважаючи на відсутність лімітів на газ. Уже не мерзнуть у своїх помешканнях і кияни. Натомість, як повідомив прес-центр Чернівецької міськради, борг МКП «Чернівцітеплокомуненерго» за газ у розмірі 2,2 млн. грн, який склався на початок нинішнього опалювального сезону, є найменшим серед усіх обласних центрів та міст із населенням до 300 тис. мешканців. Однак через нього НАК «Нафтогаз України» не дає підприємству ліміти на газ для опалення житлового фонду.
На початок жовтня борг чернівчан від 13 млн. грн скоротився до 6,3 млн. грн. Завдяки рейдам по квартирах тільки протягом 3-х днів нинішнього тижня з боржників стягнуто 388 тис.грн. Ліквідовані всі борги бюджетних організацій, установ та інших категорій споживачів, окрім населення. Але це поки що нікого не зігріло. Особливо потерпають малюки у дитячих садочках. Та ситий голодного не розуміє: в мерії тепло.
Вл. інф.

Скандал у шляхетному товаристві

Фонд молодіжного будівництва допомогав з житлом молодим людям. Але не всім…

Фінансові порушення, зафіксовані співробітниками КРУ в Регіональному управлінні Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву в Чернівецькій області, тягнуть майже на 2,5 млн грн. Бюджетні кошти пішли на молоді сім’ї. Але сім’ї особливі – переважно діти дуже шанованих батьків. Для цього, за словами начальника КРУ в Чернівецькій області Марії МАРИЧ, керівництво фонду приймало завідомо недостовірні довідки про склад сім’ї, майновий стан і необхідність покращення житлових умов. У документах перевірки фонду переважають відомі в області прізвища. Але конкретно не оприлюднили поки що жодного. Наразі першими в черзі на отримання пільгового кредиту перебувають семеро осіб, які не мають права на пільгове кредитування.
Натомість щонайменше п’ять позичальників Фонду отримали квартири значно меншої площі, ніж зазначено у кредитних та інвестиційних договорах, завдяки цьму один із забудовників отримав зайві кошти.
Перевірка так збентежила довірене коло підрядників Фонду, що вони намагалися не допускати працівників КРУ до її проведення і навіть чинили опір.
Матеріали ревізії КРУ передані до Прокуратури області.
Досьє:
Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву – спеціалізована фінансова установа, призначена для використання грошей, виділених з державного та місцевих бюджетів, для допомоги молодим сім’ям у будівництві житла.
Кредити Фонду повинні надаватися за дотримання певних умов. Нині в області зареєстровано понад тисячу таких молодих сімей, які мають право скористатися допомогою фондів. Протягом трьох останніх років пільгові кредити отримали 30 молодих сімей та одиноких осіб на загальну суму 5,49 млн грн. Уже збудовано 25 квартир, для 3-х позичальників житло придбане на вторинному ринку.
На сесіях Чернівецької облради двічі порушувалися питання про зловживання у Фонді (директор Чернівецького регіонального управління – Д.Шульга). Депутатську комісію регіональне управління Фонду та його підрядники не пустили у приміщення фонду і жодних документів депутатам не надали.
Міністерство з питань сім’ї, молоді та спорту на звернення Чернівецької ОДА про доцільність перебування п.Шульги на зазначеній посаді, жодним чином не відреагувало.
Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *