День українського кіно – найстарішого в Європі – в Чернівцях

 

 

У другу суботу вересня, у колаборації із Культурно-мистецьким центром імені Івана Миколайчука в Чернівцях відзначали День українського кіно.  Мали справжнє «кіношне» свято, як і всі, хто причетний до створення вітчизняного кінематографа, його представлення глядачу – «прокату», а також його відданих  промоутерів  та поціновувачів.

День українського кіно встановлений згідно з указом Президента від 12 січня 1996.

Прикметно, що український кінематограф бере початок ще з кінця ХІХ століття, коли в 1893 (!) році механік Одеського університету Йосип Тимченко на три місяці раніше за Едісона й більше ніж за рік раніше братів Люм’єрів сконструював кінознімальний та кінопроєкційний апарати. Кілька років по тому, в Харкові Альфред Федецький зняв кілька короткометражних картин і 2 грудня 1896 у приміщенні Харківського оперного театру (тепер обласна філармонія) провів перший в Україні публічний кіносеанс.

Тож, маючи понад столітнє кіно, дивилися нове українське –  «Мої думки тихі» (2019). До перегляду режисер фільму Антоніо Лукіч передав Чернівцям свою режисерську копію  у подарунок. Дякуємо щиро!

В Україні кінофестивальна прем’єра стрічки відбулася під час Одеського міжнародного кінофестивалю у липні 2019 року, де робота  режисера фільму Антоніо Лукіча отримала приз глядацьких симпатій, премію FIPRESCI за найкращий український фільм, премію за найкращу акторську роботу (Ірма Вітовська-Ванца) та спеціальну згадку журі (Андрій Лідаговський).

Фільм  глядачам Культурно-мистецького центру імені Івана Миколайчука сподобався, тому пропозицію  Відділу мистецтв Чернівецької ОУНБ імені Михайла Івасюка подискутувати – прийняли радо. До розмови було запрошено кінорежисера та  кінопродюсера Андрія Чернюка (м. Київ).

Для бесіди запропонували два напрямки: рефлексія на переглянуте кіно «Мої думки тихі» та «Українське кіно: історія та сьогодення».

До обговорення приєднались глядачі різних вікових та соціальних груп – учнівська та студентська молодь, цілі родини чернівчан, пенсіонери-шанувальники та молодь, яка  цікавиться розвитком культурного процесу міста, а також відомі митці Чернівців –  художники, письменники, музейні працівники, журналісти.

Головними тезами звучали такі теми, як відносини за формулою «батьки-діти»,  українські реалії у бізнесі,  складне сьогодення «фрілансерної» молоді, соціальний статус старшого покоління та шлях української Держави.

За другою темою дискусії своїм досвідом та своїм баченням шляху  розвитку  сучасного українського кіно поділився гість із Києва Андрій Чернюк. Чимало учасників дискусії висловилися про власне бачення сучасного українського кіно та його поступовий розвиток.

Присутні виокремили проблему реклами  кіноподій у Чернівцях та вчасне донесення інформації до глядача. Свою думку щодо промоції кіноподій висловили заступниця директора Центру пані Тетяна Дяченко  та адмін Центру  пан Антон.

А Любов Шилюк,  модераторка заходу, на його завершення закцентувала увагу присутніх на  музичному оформленні сучасного українського кіно та зокрема фільму «Мої думки тихі», на законі про підтримку українського кіно в Україні та ролі Українського культурного фонду  у кінореалізації сміливих проєктів сучасних українських режисерів і на фестивальному кіножитті фільмів короткого метру –  документального, публіцистичного та інших жанрів, на авторських правах і  «піратському прокаті»  у мережі світової павутини.

Насамкінець прозвучав анонс про відкриття «Іван-хабу» та запрошення на майбутні імпрези Культурно-мистецького центру імені  Івана  Миколайчука.

Відділ мистецтв Чернівецької ОУНБ(бібліотеки)  ім. Михайла Івасюка

 

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *