У Чернівцях вода для населення подорожчала на 20%

У Чернівцях вода для населення подорожчала на 20%,а для підприємців і бюджетних організацій подешевшала на 16%

Тарифи на послуги водопостачання та водовідведення, які надає ДКП «Чернівціводоканал», скоригував 23 червня міськвиконком. Скориговані тарифи вступають у дію з 1 липня цього року. Для населення ці послуги подорожчали на 20%, а для бюджетних установ та організацій, інших споживачів подешевшали на 16%.

З 1 липня у Чернівцях населення за послуги водопостачання та водовідведення буде сплачувати 6 грн. за 1 куб води, бюджетні організації – 6,69 грн., інші споживачі – 8,73 грн. за 1 куб. води. До цього населення сплачувало 5 грн., бюджетні установи – 7,96 грн., інші споживачі – 10,30 грн. за 1 куб.

Корегування тарифів на послуги водопостачання та водовідведення у Чернівцях здійснено на виконання вимог постанови Кабміну щодо обмеження рівня рентабельності виробникам цих послуг для бюджетних організацій та інших споживачів.

У скорегованих тарифах рівень рентабельності для бюджетних установ становить 15% (було 46-52%), інших споживачів – 50% (було 82-99%). У тарифах для населення закладено рентабельність 2% ( у діючих до цього тарифах рентабельність була мінусовою: -6-10%) .

У скоригованих тарифах на послуги водопостачання та водовідведення питома вага електроенергії становить 32,8%, заробітної плати – 31,5%, відрахувань на зарплату – 11,9%, відрахувань на амортизацію – 4,9%, податків – 3,1%, витрат на придбання реагентів – 2,4%, паливно-мастильних матеріалів – 2,6%, загальновиробничих витрат – 7,4%, інших статей витрат – 3,4%. У порівнянні з діючими тарифами зменшилася питома вага видатків на електроенергію, відрахувань амортизацію, видатків на придбання реагентів та паливно-пастильних матеріалів, інших статей витрат.

У результаті корегування середній рівень рентабельності послуг водопостачання та водовідведення у Чернівцях зменшився з 11,62% до 9,66% .

На скореговані тарифи отримано позитивні висновки щодо їх економічної обґрунтованості Держінспекції з контролю за цінами, Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва у Чернівецькій області, а також міської комісії з питань тарифної політики в житлово-комунальній сфері.

Необліковані втрати води зменшено на 4,5%

ДКП « Чернівціводоканал» створило комплексну бригаду з пошуку скритих витоків питної води. Новий підрозділ укомплектований спецприладами для пошуку скритих витоків та несанкціонованих підключень до мереж. Він вже завершив обстеженння Садгірського району, де виявлено 2 витоки та 14 несанкціонованих підключень. Про це повідомив начальник ДКП « Чернівціводоканал» Дмитро Чикановський.

Водопостачання Садгірського району Чернівців забезпечує насосна станція «Рогізна». У результаті виявлення та ліквідації скритих витоків, несанкціонованих підключень, а також впорядкування розподілу води в мережах обсяги подачі води насосною станцією „Рогізна” зменшено з 4,5 тис.м.куб до 2,6 тис.куб. на добу. Це дозволило зекономити 30,1 тис.кВт.год. (35%) електроенергії.

У травні цього року на 17% також менше піднято води на водогоні «Дністер-Чернівці», водночас на 14% збільшено кількість піднятої більш дешевої прутської води насосною станцію «Біла».Реалізацію води цієї станцією збільшено у травні на 25%.

Як повідомив Дмитро Чикановський, спецбригада з пошуку скритих витоків та несанкціонованих підключень за графіком опрацює усі мікрорайони міста. Окрім того, ведеться робота із виявлення та зниження надмірних тисків у міських мережах, покращено організацію виконання аварійно-відновлювальних робіт та скорочено терміни ліквідації аварійних ситуацій. Так, у першому кварталі цього року надійшло 2041 заявка щодо усунення ушкоджень на водопровідних та каналізаційних мережах, понад 1,8 тисяч з яких виконано. Загалом, кількість невиконаних заявок на ліквідацію аварій на мережах міста у першому кварталі скоротилася на 38% ,при цьому паливно-мастильних матеріалів витрачено на 55,3 тис.грн.менше.

Вжиті заходи вже у квітні-травні у порівнянні з першим кварталом цього року дозволили зменшити у Чернівцях середньомісячні необліковані втрати води на 4,5%. Споживання електроенергії ДКП « Чернівціводоканал» за 5 місяців скоротив на 1422,0 тис.кВт.год., однак за рахунок підвищення цін сплатив за спожиту електроенергію на 2,2 млн. грн. більше.

Довідково. ДКП ”Чернівціводоканал” обслуговує 3278 юридичних осіб та 60843 абонентів житлового сектору. 3902 юридичні особи користуються приладами обліку води. У житловому фонді приладами обліку охоплено 73,7% абонентів. Окрім цього, із 850 багатоквартирних будинків побудинковими обліками води охоплено 319. До кінця цього року заплановано обладнати по будинковими обліками води усі багатоповерхівки міста. Борг споживачів ДКП « Чернівціводоканал» станом на 1 червня ц.р. становить 11 млн. грн. Водночас борги підприємства за спожиту електроенергію перевищують 20 млн. грн. Рівень проплат за послуги водопостачання та водовідведення у першому кварталі ц.р. склав 107,6%, утому числі населення розрахувалося на 92,3%.

Прес-центр Чернівецької міської ради

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *