Цікаві моменти про аліменти

Кому й скільки

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, за винятком випадків, коли розмір аліментів визначається у твердій грошовій сумі, скажімо, коли особа не має постійного джерела доходу.

Від 1 липня 2010 р.  прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становить для дітей до 6 років – 771 грн, від 6 до 18 років — 921 грн. Відтак мінімальний розмір аліментів на одну дитину для дітей до 6 років становить: 231 грн 30 коп, від 6 до 18 років – 276 грн 30 коп. Ці розміри зміняться цього року ще двічі – від 1 жовтня та від 1 грудня.

Розмір аліментів, визначений за рішенням суду чи домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника чи одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров’я когось із них.

Держава допомагає

У випадку, коли визначений судом розмір аліментів у твердій грошовій сумі, менше мінімального розміру, органами соціального захисту призначається державна допомога дитині в розмірі різниці між призначеним розміром аліментів і 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Виплачують таку допомогу за рахунок коштів Держбюджету України, вона призначається також тимчасово:

* якщо рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків не виконується у зв’язку з ухилянням від сплати аліментів або відсутністю в боржника коштів та іншого майна, на які за законом може бути звернено стягнення;

* один з батьків перебуває під арештом, слідством, на примусовому лікуванні, в місцях позбавлення волі, або його визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі;

* місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлене.

Слід звернути увагу на те, що суми наданої дитині тимчасової державної допомоги підлягають стягненню з платника аліментів до Державного бюджету України в судовому порядку.

Аліменти на майбутнє й за минуле

Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову і до досягнення нею повноліття. Термін виплати може бути подовжений для дитини, яка поступила на навчання.

Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть до суду докази того, що він уживав заходів для отримання аліментів з відповідача, але не міг їх отримувати через ухиляння останнього від їхньої сплати. У такому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за 3 роки.

За кордоном не сховається

У разі, коли відсутнє рішення суду України про стягнення аліментів з відповідача, який проживає за кордоном, до відповідної держави через Міністерство юстиції направляються документи, необхідні для розгляду справи по суті.

Звернення про вирішення питання стягнення аліментів оформлюється позивачем письмово в довільній формі. До звернення додається заява про стягнення аліментів за кордоном, а також переклади заяви й документів, що до неї додаються, на офіційну мову тієї країни, на території якої пропонується стягнути аліменти, а якщо таке неможливе, – на англійську чи французьку мову.

Заява надсилається до Міністерства юстиції України через територіальне управління юстиції. Міністерство юстиції надсилає заяву органу країни, де перебуває відповідач, протягом місяця від дня її надходження. Є також можливість виконання рішення українського суду про стягнення аліментів.

Укладайте шлюбний контракт

Найбільше судових рішень залишається в Україні невиконаними саме у справах з навмисної несплати аліментів. Експерти пов’язують це явище із низьким рівнем культури ставлення до родини в нашій країні. За кордоном будь-які можливі ситуації щодо аліментів передбачаються у шлюбному контракті. І хоча в Україні подружжя також може скласти не лише шлюбний, але й окремий аліментний контракт, як показує статистика, більшість українців такою можливістю не користуються.

Олена ЗАГУЛ, провідний спеціаліст ГУЮ в області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *