До суду – грамотно

Відкинути емоції

У позовній заяві повинні бути дуже чітко сформульовані вимоги до відповідача, на задоволення яких судом ви розраховуєте. Якщо ви не зможете сформулювати цих вимог, суд їх не формулюватиме і від процесу ви нічого не отримаєте.

Здається, кожна людина, яка має хоча б середню освіту, може самостійно написати позовну заяву. Проте насправді це не завжди так. Людина може перебувати під впливом емоцій від учиненої до неї несправедливості і в позовній заяві будуть відсутні опис фактів, що мали місце, достатні докази, які підтверджують вашу правоту, нечітко сформульовані позовні вимоги. Тому краще, якщо таку заяву напише кваліфікований юрист, але йому ви повинні розповісти про свою справу та пояснити всі її нюанси.

Зміст позовної заяви

Позовна заява має містити: * найменування суду, до якого подається заява; * ім’я (найменування) позивача і відповідача, а також ім’я представника позивача, якщо позовна заява подається представником, їхнє місце проживання або перебування, поштовий індекс, номери засобів зв’язку, якщо такі відомі; * зміст позовних вимог; * ціну позову за вимогами майнового характеру; * виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; * зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину, наявність підстав для звільнення від доказування; * перелік документів, які додаються до заяви.

Якщо ви вважаєте, що має бути суд має прийняти ухвалу про забезпечення позову, це також бажано зазначити у позовній заяві.

Позовна заява підписується позивачем або його представником із зазначенням дати її подання.

Судовий збір та реєстрація

До позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору та оплату витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи. Суми та реквізити для сплати цих платежів можна з’ясувати у суді, до якого подається позовна заява.

Потрібно також пам’ятати, що позови до фізичної особи зазвичай подаються до суду за місцем місцем її реєстрації або місцем фактичного проживання, а позови до юридичних осіб — за місцем їхнього перебування, згідно з даними державного реєстру.

Позовну заяву можна подати до суду особисто, але краще відіслати її рекомендованим листом із повідомленням про вручення. Тоді ви точно не будете мати проблем з небажанням прийняти заяву чи вимогами подати до заяви додатково конверти, чисті аркуші паперу тощо.

Сергій ТКАЧУК, головний спеціаліст Чернівецького міськуправління юстиції

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *