Телепроект «Велике журі» стартував на телеканалі «Чернівці»

Його ведучий Арсеній Анциперов вважає програму своєрідним первістком майбутнього суспільного телебачення.

В прямому ефірі  телеканалу «Чернівці» на початку тижня стартували громадські дебати «Велике журі». Їх ведучий – голова громадської спілки «Буковинська Партнерська Агенція» (БПА) Арсеній Анциперов. За його словами, мета проекту – дати можливість людям з різними точками зору висловити свою позицію з актуальних і гострих питань, які турбують територіальну громаду, а відтак через дебати показати третій стороні, тобто чернівчанам, можливість вибору.

– Ми були дуже раді, коли нашу чергову проектну заявку у сфері  співпраці зі ЗМІ та громадою  підтримала така   організація, як «The National Endowment for Democracy» (NED) –  поважна міжнародна інституція, що опікується демократичними ініціативами.  Її підтримка є свого роду індикатором того, що  наша діяльність помітна на теренах України. Сподіваємось, що ця програма  може стати своєрідним первістком суспільного  телебачення на регіональному рівні.

Довідка «Версій»

Національний фонд підтримки демократії (NED) є приватною, некомерційною організацією для розвитку і зміцнення демократичних інститутів в усьому світі. Кожен рік, при фінансуванні з боку Конгресу США, NED підтримує більше 1000 проектів неурядових груп, які працюють для демократичних цілей у більш ніж 90-ти країнах світу.

Формат теледебатів передбачає участь фахівців – дебатерів та  членів  самого «Великого журі». Велике журі – це 12 чернівчан, які обираються абсолютно випадковим шляхом серед тих, хто зголосився взяти участь у телепроекті. Вони неангажовані і, за великим рахунком, не мають жодного стосунку до фаховості того питання, яке розглядається. Тобто це звичайні чернівчани – представники громади міста. Самі дебатери, як правило, фахівці у сфері, яка розглядається. Наприклад, у передачі, що відбулася у понеділок, обговорювались  питання, пов’язані з туризмом та було сформульовано так : «Чи може місто Чернівці «заробляти» на туризмі?». Команду, яка відстоювала позитивну відповідь очолював заступник директора департаменту економіки міської ради Володимир Пулинець, а їхніх опонентів – проректор Буковинського фінансово-економічного університету, професор економіки Валерій Євдокименко. У підсумку «Велике журі» визнало аргументи команди Валерія Євдокименка більш переконливими. У своїх коментарях присутні у студії чернівчани звертали увагу на наявні проблеми та перешкоди на шляху розвитку туристичної галузі у нашому місті.

–Щодо тем публічних дебатів, то пропозиції приймаються від громадян, журналістів, експертів, тобто вони не визначаються наперед. Єдина умова – ці теми мають бути актуальними, цікавими і дійсно такими, що турбують мешканців Чернівців», – наголосив Арсеній Анциперов. – Контактний телефон для повідомлень про бажання взяти участь у програмах, чи надати пропозицію щодо теми дебатів  – (0372) 57-41-18, 57-30-34.

 
Галина ЄРЕМІЦА, «ВЕРСІЇ»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *