ТАРАТОР АБО ЩО ГОТУВАТИ У СПЕКУ

113850389_tar

Цього разу на віртуальну кухню «Версій» завітав Ігор БУРКУТ. Ігор Григорович – великий любитель приготувати щось власноруч и має багато випробуваних часом рецептів.

У спеку не хочеться їсти нічого гарячого. Та існують страви, які збуджують апетит навіть у найспекотніші дні. Насамперед, до таких належать різноманітні холодні супи. У кожному регіоні України є власні рецепти таких страв. Наприклад, галичани з давніх давен роблять холодний суп з молодого буряка, популярна у них і холодна помідорова зупа. Втім, ці супи все ж треба варити, лише потім охолоджувати. Стояти ж у плити при температурі повітря вище тридцяти градусів – задоволення, м’яко кажучи, сумнівне. Хочеться приготувати щось їстівне без такого стояння. Тільки де знайти такий смаколик?  А от у болгарській кухні є така проста у приготуванні й досить смачна страва під смішною назвою «таратор».

Готують її на звичайному кислому молоці або натуральному йогурті. Необхідною складовою таратору є свіжі огірки. Чимало людей, коли вперше чують про таке поєднання, відразу уявляють собі майбутній серйозний розлад шлунку як наслідок дегустації подібної молочно-огіркової суміші. З цього приводу пригадується старий одеський анекдот:

«До лікаря телефонує його пацієнтка і говорить:

– Лікарю, я щойно з’їла три огірка і запила великим кухлем молока.

– Вітаю! А що нового від мене у такому випадку ви хотіли почути?

– Скажіть, а фрукти вже можна не мити?»

На щастя, кисле молоко з огірками поєднується добре і небажаної реакції організму не спричиняє. До того ж, у таратор додають ще й інші продукти. Приготування страви починають з того, що чотири свіжі огірки нарізають тонкою соломкою і посипають сіллю. Доки вони виділяють сік, чотири зубки часнику розтирають приблизно з чвертю склянки чищених волоських горіхів. Дрібно нарізають кілька гілочок кропу, потім збивають у мисці півлітра кислого молока, додають перетерті горіхи з часником, вливають трохи олії, і збивають ще раз. Чверть склянки волоських горіхів дрібно насікають ножем, змішують з огірками і кропом, після чого всі складові змішують разом. Можливо, треба буде ще трохи підсолити. Страва готова. Болгари подають до неї колотий лід.

Існують й інші супи на кисломолочній основі. Якщо на кухні є варені картопля та йця, а ще й трохи вареного чи копченого м’яса, можна зробити дуже смачний холодний суп. Картоплю, м’ясо (можна ковбасу) і варені яйця ріжуть невеликими кубиками, до них додають дрібно нарізані зелену цибулю, кріп і петрушку. Огірки ріжуть соломкою, змішують з іншими продуктами. Заливають кислим молоком, підсолюють. Щоби суп не був занадто прісним, до нього можна додати терту редьку. Якщо її немає, можна замінити тертим хроном. Не завадить і трохи поперчити. Проте тут головне – не перебрати, інакше страва вийде занадто різкою.

Такий холодний суп замінює повноцінний обід – першу, другу і третю страви. Людський організм отримує з ним все необхідне для своєї нормальної діяльності. А господарочці не доводиться у спеку стояли біля розжареної плити. Тож усім можна побажати смачного!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *