Страшніше за Фреймут звіра немає?

Інспектор домоглася евакуації діток з аварійного приміщення чернівецького дитячого садочка

У вівторок, о 22.00, на телеканалі «Новий інспектор Фреймут» глядачі побачили епізод, присвячений дитячим садочкам. Готуючи цей випуск, ведуча Ольга Фреймут відвідала дитячі садочки, зазначені у батьківських зверненнях. На жаль, Чернівці теж засвітилися  на блакитному екрані «стараннями» керівництва дитсадка №38 і бездіяльністю тих, хто мали б розслідувати й покарати винних.

Історія 3-річного Жені, вихованця дитячої установи №38, про яку рік тому писали всі буковинські ЗМІ, зворушила всю Україну. Вихователька покарала хлопчика відсидкою у порожній кімнаті – без нагляду. Яким чином дитина спромоглася відкрити вікно – а може, воно й відчинене було – та Женя, намагаючись втекти до мами (як він пояснив Ользі Фреймут), випав з другого поверху. На щастя, дитина залишилася живою і навіть сама в змозі розповісти, що тоді з нею сталося. Натомість від першого ж моменту керівництво садочка №38 почало «накручувати» на цей випадок одну брехню за іншою, уперто заявляючи, що дитина впала на сходах. Замість виклику «швидкої», педагоги кинулися прати одяг малюка! Апогеєм брехні стала заява начальника міського управління освіти Сергія Мартинюка про те, що не було жодних ознак того, що дитина випала з вікна.

Цілий рік батькам Жені не вдавалося домогтися не те що справедливості, а й просто елементарного розгляду надзвичайної події. Слідчий – до речі,  жінка! – просто не брала трубку, коли їй телефонували. «Після приїзду Ольги Фреймут справа заворушилася», – каже Володимир Шкваринський, батько малюка, в анонсі програми Фреймут на ТСН. Треба було втручання телебачення і розголосу на всю Україну, аби справою зацікавилися міліція та прокуратура.

До речі, у Чернівцях д/у №38 – сумнозвісний заклад. Тут неодноразово зафіксовані випадки сальмонельозу в дітей – що свідчить про вкрай незадовільний санітарний стан.

І тут-таки в аварійному стані перебувають приміщення, де сплять діти.

Тож можна сказати, що візит Фреймут з командою до Чернівців пройшов вдало: проведено інспекцію, ведуча поспілкувалася з батьками та виховательками, домоглася евакуації дітей з аварійного приміщення.

І усе це було б навіть добре, коли б не було так сумно? Виникає ціла купа «Чому».

Навіть не долучаючи до неї – Чому дитину залишили без догляду? А чому в іншому чернівецькому садочку жодна вихователька не помітила, що хлопчик вліз на дашок павільйону, звідки його знімали викликані рятувальники? Це не вигадка, про це повідомляла прес-служба рятувальників.

Чому начальник міської освіти – до речі, обійняв посаду вже після Революції Гідності – прийняв таке втішливе формулювання, не побажавши побачити правду?  І до будь якого рівня управлінців та правоохоронців: Чому на розслідування цієї справи знадобився рік і втручання відомої телеведучої?

Коли, нарешті, люди наділені владними повноваженнями, будуть виконувати свої обов’язки? Коли вони збагнуть, що найняті нами всіма для організації життя громади й отримують за це зарплати з наших податків?

 

Дмитро ЦАРЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *