Колишня катівня під патронатом управління культури, або як на Путильщині виконують закон про декомунізацію

Цей симпатичний будиночок у Селятині, який ви бачите ззовні на знімку, орендує Ярослав ЄВЕНЧУК, голова фермерського господарства БІФ «Горлиця». Він займається фермерством і розвиває зелений туризм. Цими днями мав продовжити оренду, та 7 грудня йому повідомили, що мусить  підписати угоду з Путильським відділом культури про збереження пам’ятника історії, археології та культури. Себто цей будинок ще 1982 року рішенням виконкому Чернівецької обласної ради був визнаний пам’ятником історії. А знаєте чому?  Бо на початку 40-х років там розташовувалася катівня – комендатура 97 прикордонного загону. І воно досі значиться пам’ятником історії – приміщення, де катували гуцулів, щирих українців… Це журналісти газети «Версії» з’ясували у відділі охорони пам’яток історії та культури, куди звернулися, щоби дізнатися, про яку саме пам’ятку археології чи культури йде мова.

школа

Таким чином виявилося, що сьогоднішні працівники культури керуються рішеннями лідерів комуністичної партії Чернівецької області 1980-их років! І це при тому, що 15 травня 2015 року президент Петро Порошенко підписав закони про декомунізацію, які набули чинності від 21 травня. Натомість чиновники Путильського району, проїдаючи бюджетні гроші, не тільки досі не вирішили питання про ліквідацію таблички на споруді в Селятині, яка прославляє переслідування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті, а ще й вимагають, щоби її охороняли! І це при тому, що Селятин зазнав великого руйнування у радянські роки, його населення скоротилося в рази, зникли філії європейських банків, яких було понад 20, дві синагоги, православна та греко-католицька церкви тощо. На жаль, Путильське управління культури чомусь не бачить справжніх історичних пам’яток, які слід узяти під охорону, зокрема, залізничний вокзал Селятина, побудований 1913 року, який сполучав селятинців з Віднем і Парижем, тощо.

Нагадаємо, на демонтаж пам’ятників, зображень та інших символів тоталітаризму чинним законодавством був відведений термін 6 місяців  – і він сплинув ще в листопаді…

Валерій ПЕТРЮК, «Версії

А в селі Селятин залишаються поза увагою справжні пам’ятки архітектури, що вкрай потребують як охорони так і відновлення:

Селятин2

алізничний вокзал1

алізничний вокзал

Селятин3

Єврейське кладовище

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *