Страхуємо пенсію добровільно

Ви працюєте за кордоном або за трудовими угодами, але бажаєте брати участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

Право на отримання пенсій за солідарною системою державного пенсійного страхування мають застраховані особи. Ті ж, хто працюють за кордоном, навчаються у вищому навчальному закладі, є іноземцями або особами без громадянства і проживають або працюють на території України, на перший погляд, повністю усунені від участі в солідарній системі державного пенсійного страхування.

Проте для цієї категорії громадян передбачено добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Це сплата страхових внесків до ПФУ протягом певного терміну, який особа бажає зарахувати до свого страхового стажу.

Договір про добровільну участь набирає чинності від дня його підписання. Особа, що його уклала, набуває статусу застрахованої і стає платником страхових внесків сама за себе. Участь особи в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування припиняється, якщо цій особі призначено пенсію за віком, по інвалідності або у зв’язку із втратою годувальника, і вона вже не є суб’єктом системи пенсійного страхування.

Особа, яка укладає договір, сама для себе обирає строк добровільної участі, проте він повинен бути не менше року, а сума внесків не може бути меншою від мінімального страхового внеску на той період, за який здійснюється розрахунок страхових внесків.

Договором може бути передбачена додаткова умова – одноразова сплата застрахованою особою страхових внесків за попередні періоди.

Особи, які бажають взяти добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та укласти договір, звертаються до управління ПФ за місцем проживання та подають наступні документи:

• заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування;

• завірені копії довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, трудової книжки, документа, що посвідчує особу.

Сплачувати страхові внески потрібно не менше одного разу на квартал.

Якщо після укладення договору з’ясується, що він був укладений з особою, яка не відповідає визначеним Законом вимогам до осіб, що мають право брати добровільну участь у державному пенсійному страхуванні, договір про добровільну участь достроково розривається органом ПФ. До підстав, за якими договір розривається органами Фонду достроково, належать також набуття застрахованою особою, відповідно до цього Закону, зобов’язань щодо участі в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування; систематичне порушення застрахованою особою умов договору; смерть застрахованої особи.

Привабливість добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування полягає в тому, що особи, які не мають необхідного страхового стажу, проте мають фінансову можливість забезпечити собі повний страховий стаж і, відповідно, збільшити в майбутньому розмір пенсії, здійснюють це цивілізовано, шляхом, визначеним законодавством.

Прес-служба ГУ ПФУ в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *