Як правильно любити Батьківщину

Українські тижневики – про те, чому влада знову підіймає мовне питання, старі і нові соціальні обіцянки президента, переслідування опонентів влади і її програму “покращення” любові до Батьківщини.

 

Знову вибори, знову мовне питання

З наближенням парламентських виборів чільні представники Партії реґіонів знову заговорили про потребу ухвалити законопроект депутатів Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка “Про основи державної мовної політики”, повідомляє тижневик “Дзеркало тижня”.

Проте тижневик сумнівається у тому, що ухвалення закону, сприятливого насамперед для російської мови, дійсно допоможе Партії реґіонів, адже закон напевно відштовхне від неї жителів Центру, не кажучи вже про виразно опозиційний до неї Захід. Водночас виграш партії на Сході та Півдні може виявитися менш вагомим, адже більшість тамтешніх виборців і так не бачить реалістичної альтернативи, прогнозує тижневик.

“Дзеркало” попереджає, що, якщо керівники Партії регіонів справді дбають про її успіх на виборах, вони мають утриматися від цього суперечливого кроку.

 

Обіцянка-цяцянка

Замість виконання попередньо взятих на себе зобов’язань Віктор Янукович і його Партія регіонів вирішили вдатися до “підкупу цільових категорій виборців за рахунок усього населення України”, пише тижневик “Український Тиждень”, коментуючи останні соціальні ініціативи президента.

“Нинішній владі було б більш ніж досить виконати принаймні старі зобов’язання, а вже потім роздавати чергову порцію нових,” – вважає тижневик.

“Класикою жанру передвиборчого популізму в Україні” і “плагіатом” називає “Український Тиждень” обіцянку повернути кошти вкладникам Ощадбанку СРСР. Тижневик нагадує, що авторство цієї “новаціі” належить нині ув’язненій Юлії Тимошенко, яку саме за цю ініціативу Віктор Янукович жорстко критикував чотири роки тому.

Не є чимось новим і обіцянки підвищити пенсії пенсіонерам і виплати деяким малозабезпеченим групам населення.

Тижневик попереджає, що передвиборчі ініціативи президента торкнуться всіх без винятку громадян України, але у негативний спосіб. “Навіть у владі визнають, що й без друку грошей анонсовані соціальні виплати додадуть до річної інфляції щонайменше 1.5 % … Тобто кожна родина з річним бюджетом навіть у 50 тис. гривень заплатить за голоси на користь Партії регіонів щонайменше 750 гривень.”

 

Нові політичні?

Поки західні дипломати називають ув’язнення Юлії Тимошенко і Юрія Луценка політичними репресіями, влада надає нові підтвердження цієї тенденції, повідомляє тижневик “Корреспондент”.

За пошкодження білбордів з зображенням президента було порушено кримінальні справи

Прокуратура Києва вирішила притягнути до кримінальної відповідальності організаторів лазерного шоу на Майдані у новорічну ніч, коли на стіні консерваторії спалахнув напис “Юлі волю”. Організаторам заходу, депутату-бютівцю Андрію Павловському і його помічнику Павлу Аниськовичу, “світить” чотири роки тюрми за те, що вони “транслювали політичні заклики”, пише видання, цитуючи постанову прокуратури.

Переслідування тих, хто опонує владі, стає буденністю в Україні, вважає “Корреспондент”. Взимку у кількох областях країни було порушено кримінальні справи за фактом пошкодження білбордів з зображенням президента, а журналістів, які писали про це, викликали на допити.

У грудні минулого року міліція затримала у Львові студентку, яка одноосібно протестувала проти влади, тримаючи плакат “Янукович продає державу”. А восени 65-річну пенсіонерку засудили до 10 діб арешту за те, що вона у День незалежності відрізала стрічку з вінка, покладеного Януковичем до пам”ятника Шевченку у Києві.

 

Як правильно любити Батьківщину

“Уряд підготував концепцію патріотичного виховання населення. Протягом наступних п’яти років нас навчать, як правильно любити Батьківщину,” – пише тижневик “Фокус”.

На цю програму, “від якої тхне радянсько-російським душком”, влада готова щороку виділяти 40 млн. гривень. За інформацією тижневика, ціла група експертів розробила програму, згідно якої до 2017 року кількість тих, хто хоче залишити Україну зменшиться з 40 до 20 %, половина населення вважатиме себе патріотами, українці в 4 рази більше пишатимуться армією, і удвічі – мовою. “Хотілося б знати, звідки ці цифри,” – запитує тижневик.

“Фокус” додає, що втілювати все це буде міністерство на чолі з Дмитром Табачником. “Нас або тримають за дурнів, або просто хочуть зписувати по 40 млн гривень з бюджету кожен рік. А скоріше, і те, і й друге,” – резюмує тижневик і цитує Салтикова – Щедріна: “На патриотизм стали напирать. Видимо, проворовались.”

 

http://www.bbc.co.uk/ukrainian/press_review/2012/03/120317_ek_press_march17.shtml

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *