Спроба зриву роботи територіальної виборчої комісії в Чернівцях

30 жовтня 2020 року                                                                      

Команді «Єдиної Альтернативи» стало відомо, що «зацікавлені сторони» з декількох політичних сил мають намір у різний спосіб, зокрема затягуванням процесу встановлення результатів та шляхом численних замін членів ТВК, обмежити дієздатність виборчої комісії.

 

Все це намагаються зробити для того, щоб територіальна виборча комісія не могла завершити підрахунок голосів у 12-денний термін, відведений законодавством для встановлення результатів місцевих виборів.

 

Протягом вчорашнього дня 29 жовтня у приміщенні Чернівецької ТВК було встановлено намагання перешкоджання діяльності заступника голови ТВК, а згідно законодавства — це кримінально карний злочин.

За словами   адвоката Сергія Венгринюка, сутички та перешкоджання діяльності членів ТВК відбувається вже протягом 5 днів, і зазначає: «Члени ТВК не можуть завершити підрахунок голосів з простої причини: ті партії, які набрали малу кількість голосів, ніяк не можуть погодитися з вибором чернівчан. Члени ТВК стоять на захисті голосу та вибору містян, проте різні політичні сили будь-яким шляхом намагаються зірвати підрахунок голосів та встановлення результатів, подаючи різні необґрунтовані заяви та скарги ».

Зокрема, за словами Сергія Венгринюка, представники партії ОПЗЖ прийшли та вручили копію надрукованої постанови ЦВК про заміну заступника голови комісії. Документ був без печатки, а представник ОПЗЖ не лише не пред’явив відповідного посвідчення, а й штучно створював конфлікт  у відношенні до членів ТВК.

Зауважимо, що на той момент офіційних документів про заміну не надійшло, поліція взяла заяву лише для розгляду.

Після інциденту з учасниками партії «Опозиційна платформа – За життя», за словами юриста, прийшов представник партії «Батьківщина», назвавши себе юристом та адвокатом: «Представник намагався заблокувати та зірвати роботу територіальної виборчої комісії. Відбулися погрози з метою тиску, аргументуючи свої дії тим, що голова ТВК також є представником від партії «Батьківщина», й іншим кандидатам від цієї політичної сили не подобається

робота голови, тому просять її відкликати. Хоча, вважаю, що голова ТВК є фаховим спеціалістом та стоїть на захисті чернівчан, які зробили свій законний вибір. Загалом, можу сказати, що наразі ситуація виглядає, як затягування процесу встановлення результатів виборів».

 

Адвокат також наголосив, що представники від «Єдиної Альтернативи» будуть й надалі слідкувати та контролювати хід подій і запобігати порушення вимог законодавства, щоби забезпечити захист вибору чернівчан.

На думку   адвоката та керівника адвокатського об’єднання Валентини Софяк, скарги, які подавали 29 жовтня до членів ТВК – безпідставні, вона також наголошує: «Наразі немає жодного акту, який би свідчив про порушення. Члени ТВК виявили на 9 дільницях грубі порушення, коли неможливо побачити волевиявлення виборців, і саме ці дільниці були відправлені на перерахунок. Зазначені моїм колегою політичні сили, зокрема  й  партія «Рідне місто» заперечує проведення перерахунку. У позові вони вказали, що єдиним шляхом захисту прав вони вбачають заборону роботи ТВК. Цікавим є те, що заміна членів територіальної виборчої комісії відбувається саме під час першого туру, тому що вочевидь вони не виконують злочинні пропозиції та накази. Проте, спостерігачі від усіх партій, що присутні в приміщенні ТВК, бачать, як працюють члени комісії, а вони роблять все в межах закону. Чернівці – це маленьке місто і боротьба відбувається за правду». 

Водночас,   голова партії «Єдина Альтернатива» Володимир Мороз, який був присутній, як спостерігач на засіданні ТВК заявляє: «Складається таке враження, що члени партій вишикувалися в чергу із заявами та безпідставними скаргами. Ті партії, які програють, не вміють програвати гідно. Насправді, вони програли не зараз при рахунку голосів, а раніше, перед виборцями, адже показали своїми справами, що не мають права бути депутатами. Я пишаюся тими людьми, які працюють в ТВК, вони  добре виконують всі свої зобов’язання.

Звертаюся до наших виборців, партія «Єдина Альтернатива» захистить вибір чернівчан, і ми обов’язково прийдемо до влади на законних підставах».

Після прес-брифінгу, ініційованого командою «Єдина Альтернатива», стало відомо про заміну діючого заступника голови ТВК від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» Король Світлани Василівни на нового представника від тієї ж партії – Іванюка Віталія Васильовича.

 

За наявною  інформацією в «Єдиній Альтернативі», «зацікавлені сторони» й надалі будуть продовжувати намагатися унеможливити своєчасне встановлення результатів першого туру місцевих виборів.  Основним інструментом для цього буде спроба перерахування голосів на виборчих  дільницях, а також заміна членів ТВК на лояльних «зацікавленим сторонам» людей.

 

Мета заміни членів ТВК проста – отримати необхідну більшість для голосування рішення про неможливість встановлення результатів першого туру місцевих виборів.
Проте,  «Єдина  Альтернатива» зробить усе можливе, щоб не допустити маніпуляції з голосами чернівчан і фіксувати справжній результатів виборів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *