По чернівецькому мажоритарному округу лідирує Михайлішин

Якщо б вибори до Верховної Ради відбулися вже найближчої неділю, в 201 окрузі – місті Чернівці – переміг би Віталій Михайлішин. Такі результати другого етапу дослідження «Електоральні настрої виборців напередодні виборів депутатів Верховної Ради». Дослідження провели доктор соціологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту соціології НАН України Микола Чурилов (Центр соціальних та маркетингових досліджень «SOCIS») та кандидат історичних наук, доцент Наталія Стрельчук (Центр євроатлантичної інтеграції та безпеки Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича).

– Якщо говорити про потенційну явку, то вона, зі слів респондентів, дуже висока: «точно прийду» або «швидше прийду» відповіли більше 81% опитаних, – каже Микола Чурилов. – Проте між бажаннями та реальними вчинками людини існує велика прірва, тож реальна явка буде значно меншою. Дуже високий відсоток тих, хто ще не визначився зі своїм вибором – 29,8% виборців.

Якби вибори відбулися найближчої неділі, виборці 201 округу проголосували б наступним чином: 20,8% – за ВО «Батьківщина», 18,3% – за партію «Удар», 12,5% – за «Партію регіонів», 4,3% – за Комуністичну партію, 3,8% – за ВО «Свобода», 1,8% – за «Україна – вперед!», 1,3% – «Наша Україна». Причому, кажуть експерти, «Партія регіонів» і ВО «Батьківщина» дещо здали свої позиції, значно зріс рейтинг «Удару». Останнє пояснюють тим, що Віталій Кличко поки не заплямував своєї репутації на політичній ниві.

Щодо довіри персоналіям, які є ключовими гравцями на цьогорічних виборах до Верховної Ради по 201 мажоритарному округу, експерти зазначають, що зросла довіра до Віталія Михайлішина. Оскільки він молодший за Миколу Федорука на два десятки років, тож для багатьох виборців, каже Микола Чурилов, це дзвоник до того, що на зміну політикам старої генерації приходить молоде покоління. Віталію Михайлішину готові віддати свої голоси 23,8% виборців, Миколі Федоруку – 22,3%, Галині Марараш – 5,4%. Причому Михайлішин значно – на 5,9% – підвищив свої рейтингові позиції, Федорук – втратив 1,3%.

В дослідженні було й питання «якби кандидат, за якого ви б хотіли голосувати, раптом зняв свою кандидатуру, за кого ще ви б проголосували?». За Віталія Михайлішина проголосувало б ще близько 9%, за Миколу Федорука – 6%, Галину Марараш – 5%. Ще одне дуже показове питання «за якого політика ви б ніколи не проголосували?». За Федорука – 11%, за Михайлішина – 10,5%. Різке зростання рейтингу Михайлішина столичний експерт пояснив тим, що той постійно присутній на білбордах, у друкованих та електронних ЗМІ, постійно бере участь у різноманітних заходах. Федорук же з’являється, так би мовити, на публіці, не надто часто.

Максим КЛИМЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *