Українка створила новий негормональний засіб контрацепції й отримала престижну нагороду у США

Українка Поліна Лішко, професорка молекулярної та клітинної біології університету Берклі, здійснила прорив у забезпеченні репродуктивного здоров’я людини: вона винайшла новий негормональний засіб контрацепції для жінок. Розроблений нею з рослинних компонентів препарат впливає на сперму й не дозволяє сперматозоїдам запліднити яйцеклітину, повідомляє «Голос Америки». Крім жіночих контрацептивів, її дослідження дозволять створити й нові контрацептиви для чоловіків, а також унісекс-контрацептиви.

Подружжя українських вчених – зірки американської науки

Подружжя випускників Київського Інституту фізіології ім . О.О.Богомольця Поліна Лішко та Юрій Кірічок посідають значне місце в сучасній американській науці. Колишні кияни Поліна та Юрій живуть та працюють у Сан-Франциско, Каліфорнія,США, в університеті Берклі над проєктами, які в разі успіху обіцяють грандіозний прорив у сферах контрацепції та подовженні тривалості життя. Він шукає секрет довоголіття, вона працює над створенням радикально нового засобу контрацепції Їхня історія розпочалася в Києві, коли молоді аспіранти Інституту фізіології імені О.О.Богомольця разом працювали над стінною газетою. Через 4 місяці після того вони розписалися. Подружжя каже, що рішення залишити Україну далося нелегко. Була велика кількість різних перепон, переважно фінансових: «Дуже складно було купити щось, ми працювали зі старими мікроскопами, які самі ж і складали. Всю електроніку, яку я використовував для своїх експериментів, я збирав власноруч», – розповідає Юрій. На той час родина Поліни вже була у США: її батько, академік НАНУ Валерій Лішко, працював у Клівлендській клініці. «Безумовно, Поліна теж хотіла поїхати туди. Але мене це не влаштовувало, адже я вважав, що у Клівленді буде не набагато краще, ніж в Україні», – каже Юрій. І він поставив умову: якщо їдемо в Америку, то їдемо тільки у Гарвард. Але в кінцевому результаті опинилися у не менш престижному місці – в Берклі. Це також одна з наукових Мекк Америки.

Дослідження Лішко й Кірічка покращують якість життя людини

Справжнім проривом у науковій кар’єрі подружжя стала робота зі сперматозоїдами. Юрій Кірічок спромігся виміряти електричну активність одиночного сперматозоїда – найменшої клітини людського тіла. Завдяки розробленому українським вченим методу стався глобальний прорив у репродуктивній біології, а Юрій Кірічок зміг отримати професорську посаду в Каліфорнії. Юрій Кірічок викладає в університеті СанФранциско і вивчає мітохондрію – частину клітини, яка виробляє енергію. «Ми намагаємося зробити так, щоб мітохондрії виробляли менше вільних радикалів. Якщо нам вдасться цього досягти, то ми, напевно, зможемо продовжити тривалість життя, тому що вільні радикали пошкоджують клітини». Є в Юрія та його колег і інші плани на мітохондрію, які лунають ще більш фантастично. «Ми можемо зробити так, щоб мітохондрії виробляли більше тепла. Таким чином вони спалюватимуть більшу частину їжі, яку ми вживаємо, і розсіюватимуть це тепло у простір», – розповідає вчений. Поліна переїхала разом із чоловіком і теж дуже зацікавилася сперматозоїдами. У результаті дослідження сперматозоїдів подружжя опублікувало дві статті у найбільш престижних наукових журналах, а Поліна отримала професорську посаду та власну лабораторію. Каліфорнійський університет у Берклі – один з найбільших у США. Тільки на факультеті молекулярної та клітинної біології – 100 лабораторій. В одній з них, яка так і називається – «Лабораторія Поліни Лішко», українська дослідниця разом із колегами працює над дослідженням, яке обіцяє кардинально змінити світовий ринок протизаплідних засобів. У його основі – використання рослинних компонентів, які змінюють активність хвоста сперматозоїда таким чином, що він не може пробурюватися углиб яйцеклітини. Надя Манновец, дослідниця з Німеччини, працює в лабораторії Поліни Лішко: «Вперше у житті я відчула, що наша робота може стати чимось корисним, покращити якість життя мільярдів жінок. Ми зробили попереднє дослідженння потенційного ринку, і з 48 опитаних жінок 46 сказали, що вони мали негативні побічні ефекти від використання гормональних контрацептивів – і половина з них припинила їх приймати. Якщо ми реально зможемо вивести на ринок продукт, який є безпечною контрацепцією без побічних ефектів, таких як перепади настрою, біль у животі, зростання ваги, то це буде просто супернеймовірно», – зазначила Надя.

Робота в Америці не розриває зв’язки з батьківщиною

Поліна та Юрій вважають, що еміграція дала їм можливість розвинути власний науковий потенціал, зробити внесок у світову науку. Вони зазначили, що тамтешні університети сприяють теоретичним дослідженням та дозволяють поєднувати їх з прикладною наукою. Саме це дозволило їм здійснити важливий внесок у світову науку. В Україну вони навряд чи повернуться, але кажуть, що їхня батьківщина могла б отримати велику користь від досягнень своїх колишніх співвітчизників за кордоном – наприклад, так, як це робить Китай. «Китайці приїжджають до США, навчаються тут, засновують свої лабораторії. Після цього повертаються до Китаю, навчають там людей і засновують лабораторії вже там. Таким чином, вони допомагають розвивати науку у своїй країні», – каже Поліна Лішко. Подружжя каже, що зацікавлене брати участь у спільних проєктах з українськими вченими.

Науковиця з України отримала у США нагороду для геніїв

6 жовтня 2020 року Поліну Лішко обрали стипендіаткою фундації Джона Д. та Кетрін Т. Мак-Артурів з формулюванням за «вивчення клітинних процесів, що керують заплідненням ссавців, і відкриття нових шляхів контрацепції та лікування безпліддя». Ця нагорода відома як «Грант для геніїв». Науковиця не просто отримала престижну нагороду: їй виділять 625 тисяч доларів фінансування досліджень упродовж наступних 5 років. «Стипендія MacArthur змінює життя. Це величезний поштовх не лише для мене, але й для моєї команди. Адже це демонструє визнання важливості репродуктивної фізіології», – підкреслила Лішко.

За матеріалами Інтернет-ресурсів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *