Село позиватиметься на Обленерго до суду

Необгрунтовані тарифи,  неналежне обслуговування, несплата за оренду трансформаторів та якість надання послуг загалом – лише частина претензій буковинських споживачів до енергетиків.  А переповнили чашу терпіння помилки (випадкові чи умисні?) в рахунках, що їх енергетики виставляють споживачам готовими замість звичних розрахункових книжок, у яких записи й обчислення веде сам споживач. Наприклад, мешканці Тисівців на Сторожинеччині цілим селом збираються позиватися на Обленерго до суду.

Тисівчанин Дмитро Якобчук демонструє виставлені РЕМом його односельчанам рахунки. Приміром, людина, яка має пільги 50%, мала б оплачувати використану за лічильником електроенергію так:  75 кВт по 12 коп.(9,00 грн), 75 кВт по 25 коп (18,75 грн), і, а все, що понад 150 кіловат, – по 33 коп. за кВт. Тобто за 400 кВт – 110,25 грн. Реально ж цій людині, яка використала 400 кВт, надіслали рахунок на 123 грн, бо 300 квт порахували по 33 копійки, а за пільгові (чомусь лише 70 кВт) виписали по 16 копійок (це тариф за пфльгою 25%), загалом обрахувавши споживача майже на 13 гривень. А споживачів  у обленерго 380 тис. Та з таких доходів вони залюбки платитимуть штрафи, накладені на них Антимонопольним комітетом! Адже сума штрафів за 2012-й склала «аж»… 57 тис. грн. На рік! Та й з тих, енергопостачальник наразі спромігся сплатити менше половини.

Саме тому тисівчани, сільські люди, для яких дорога кожна копійка, мають намір судитися з постачальником послуг і вимагати повернути можливість самостійно обчислювати своє використання електроенергії.

Тисівці – не єдине село на Буковині, де незадоволені зверхнім ставленням монополіста до споживачів. Після проведення публічних слухань щодо взаємин  ВАТ «Чернівціобленерго» та його споживачів, ініційованих минулого тижня «Версіями», до редакції приходили мешканці ще й інших районів краю, а Кіцманщина навіть відрядила до газети лідера однієї з сільських громад. Сільський голова повідомив не лише про свавілля енергетиків у розрахунках, а й про безпідставні відключення, наприклад,  вуличного освітлення…

Людям небайдужий їхній побут і їхні власні кишені. Це підтверджується й тим, що протистояння з Обленерго ініціювали не якісь потужні й впливові державні структури, а звичайний чернівецький пенсіонер – Геннадій Геков. Достатньо було з’явитися одній небайдужій людині з активною громадянською позицією, щоби збурити такий шквал обговорень, перевірок і спротиву, що є сподівання на позитивне вирішення проблеми для споживачів цілої області, незважаючи навіть на те, що Обленерго намагається рятувати власну репутацію і неймовірні прибутки монополіста судовим позовом.

Енергетики хотіли судитися з редакцією «Версій» – за, на їхній погляд,

негативну неправдиву інформацію, подану на сторінках газети. Наразі справа, яка була передана до Господарського суду області, вже «спочила в Бозі»: суд іфдмовився її розглядати, осуідбки це не є компетенцією саме Господарського суду.

Чи продовжать енергетики боротьбу зі споживачами й журналістами, шукаючи саме того суду, який візьме до розгляду цю справу, – побачимо далі. А сьогодні вся Буковина впевнилася: справедливість таки є. Якщо за неї боротися.

Людмила Чередарик, Маріанна АНТОНЮК, Ігор КОНСТАНТИНЮК

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “Село позиватиметься на Обленерго до суду”