Рух «Чесно» не зовсім чесний?

Рух «ЧЕСНО» у Чернівцях на прес-конференції презентував результати дослідження кандидатів у народні депутати України, що балотуються за списками партій та у мажоритарних округах області. Журналісти, логічно, сподівалися почути відповіді на питання: скільки порушників ховається в списках партій, чи є чесні кандидати на Буковині та хто вони, який конкурс порушників на одне місце в парламенті?

Як з’ясував Рух «Чесно», відповідно до результатів аналізу доброчесності кандидатів у народні депутати на один мандат депутата до ВРУ претендують 2,09 порушників. Серед порушників-мажоритарників по Чернівецькій області, попри наявність безлічі кандидатів, порушниками назвали тільки Михайла Бауера, Геннадія Федоряка, Руслана Панчишина, Анатолія Совву.  Найбільше журналістів здивувало, що до цього «чорного списку» не потрапив кандидат від ПР по 204 округу і прийомний син голови ОДА Папієва Артем Семенюк.

Виправдання «чеснівців», що він є «потенційним порушником», бо інформація щодо його порушень перевіряється, не задовільнила представників ЗМІ, адже відеозаписи агітації за пана Семенюка держслужбовцями і навіть високопосадовцями міністерського рівня гуляють інформаційним простором області і країни вже давно. А відкрите зізнання кандидата від влади, що його робочий графік координує чиновник ОДА, було поширене найтиражнішим виданням області, яке «Чесно» назвав серед тих, моніторинг яких впливав на результати дослідження.

Включення Артема Семенюка в терміновому порядку до списку порушників, яке відбулося у відповідь на закиди журналістів «чеснокам» у співпраці з владою, не надто змінило прикре враження від цієї прес-конференції. Адже присутній на ній керівник обласного штабу Партії регіонів, ставлячи питання представникам «Чесно», нагадав: «Напередодні виборів ми з вами підписали угоду про співпрацю…»

Окрім цього, неспростованою залишилася ще одна неправда від «Чесно». Для ілюстрації принциповості руху, один з його координаторів зазначив, що навіть керівник опозиційного каналу ТВі Микола Княжицький має порушення за першим критерієм (відсутність фактів порушень прав і свобод людини) за роботу в так званому «темнику» за часів Кучми.

В ексклюзивному коментарі кореспондентові «Версій» керівник ТВі і кандидат від Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Микола Княжицький зазначив: «Очевидно, що все це неправда. У часи Кучми я не працював на телебаченні, а займався продюсуванням художніх фільмів». Отож чи не з політичною приналежністю кандидатів пов’язане включення чи невключення їх у «чорний список» руху «Чесно»?

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *