Орхідейний … лікар

Вчені радять у  приміщенні, де люди проводять багато часу, мати не менше трьох кімнатних рослин.

Нині, певно, немає жодної квартири, яка б не уквітчувалася орхідеєю.

– Це – чудова рослина, але найперше – красива, – каже Наталія МЕЛЬНИК, мешканка Чернівців, яка все знає про цю дивовижну квітку. Друзі називають Наталю орхідейним лікарем, бо вона рятує квіти з будь-якого найзапущенішого стану. – Орхідеї розповсюджені на всіх континентах, окрім Антарктиди. Найбільша кількість їхня росте у субтропіках, тому що там багато вологи та світла, що найбільше імпонує цим рослинам. Навіть в Україні вони добре прижилися. Найбільш розповсюджений у нас вид – фелінопсиси. Вони невибагливі та не потребують особливого догляду.

Фелінопсис – найбільш популярний і невибагливий у догляді вид родини орхідні. Рід включає за різними даними від 40 до 70 видів та понад 5 тисяч гібридів епіфітних орхідей, що ростуть на висоті 200-400 метрів над рівнем моря в густих вологих лісах від Індонезії до Австралії. Отримали фелінопсиси свою назву через подібність квіток із метеликами, оскільки в грецькій мові phalania – «нічний метелик», а opsis – «подібність».

– Головне, що їм потрібне, – продовжує розповідь пані Наталя, – це достатня кількість світла та вологи. Поливати треба особливим методом, занурюючи у воду на 30 хвилин. Бажано, щоби вода була не з крану, а очищена чи та, що вже відстоялася. Влітку їх занурюють раз на тиждень, а взимку – раз на десять днів. Якщо коріння побіліло – це перший і головний показник того, що рослина зневоднена. Якщо вологи вдосталь, коріння набуває зеленого забарвлення.

Орхідеї дуже люблять світло й непряме сонячне проміння. Але вони не живуть без вологи. Якщо у кімнаті ввімкнене опалення й доволі тепло, то поряд із рослиною варто поставити посудину з водою. Обприскувати квіти в жодному разі не можна, бо вони одразу ж опадуть.

Орхідеї вирощують у пластмасових прозорих горщиках. Землю вони не люблять, бо в природі живуть на деревах.

Пересаджують орхідеї за необхідності, якщо горщик став занадто малий і ріст рослини сповільнився. Зазвичай це роблять не частіше одного разу на два роки. Пересаджувати рослину слід дуже обережно, щоби не пошкодити коріння. Найкраще розрізати попередній горщик і діставати її звідти.

Суміш, у яку саджають орхідею, складається зі шматочків кори, моху та деревного вугілля.

Колір орхідеї залежить від країни, з якої її привезли. Наприклад африканські орхідеї в основному білі або світлих відтінків. Натомість азіатські мають червонуватий колір. Та нині є багато гібридів, вони набагато простіші в догляді, ніж справжня орхідея, привезена з Азії чи Гонконгу.

Лідія КИРИЛЮК, “Версії”

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *