«Розперезані» податківці

Одних підприємців тиснуть, про інших – «забувають»

4567

Не секрет, що більша частина українського бізнесу відчуває на собі невиправданий тиск органів державної податкової служби. Зокрема і буковинські підприємці  щороку скаржаться на обтяжливі процедури податкової звітності, необґрунтовані та часті інформаційні запити, позапланові та незаконні перевірки… Проте, чи справді всіх «затискає» податкова? Виявляється, ні. Є в буковинських податківців такі «улюбленці», в яких, попри усю свою традиційну прискіпливість, вони вперто не бачать очевидних порушень. Що це – злочинна змова чи звичайнісінька недбалість?

 

Так, нещодавно до нашої редакції потрапив прецікавий документ – Інформація про стан дотримання податкового законодавства в Чернівецькій області, подана голові Чернівецької обласної ради Михайлу Гайничеру від прокурора області Петра Коваля. Так от, результати цих прокурорських перевірок засвідчили, що податківці нерідко проводять перевірки дотримання вимог податкового законодавства суб’єктами підприємницької діяльності поверхнево і неякісно, що не сприяє наповненню бюджету.

Згідно інформації, найбільший боржник Чернівецької області – Хотинське товариство «АРГО» – «завинило» бюджету вже 201 млн. грн! Проте районна податкова інспекція тривалий час навіть не цікавилася наявним у підприємства майном, щоб обернути його до державної скарбниці!

…Не вжито належних заходів до стягнення боргів на загальну суму близько півмільйона гривень з Кельменецького виробничого управління житлово-комунального господарства та товариства «Зеленецьке».

Посадові особи ДПІ у місті Чернівці, маючи достовірні відомості про балансову вартість майна товариства «Букел», вирішили за достатнє включити до податкової застави лише частину майна, вартість якої вдвічі менша за податковий борг підприємства.

Поза податковою заставою залишені 27 транспортних засобів підприємства «Хотинське АТП-17741», борг якого сягнув 4,5 млн. грн. Тим часом два транспортні засоби підприємством уже зняті з обліку!

Понад півроку знадобилося працівникам Новоселицької МДПІ та ДПІ у Сторожинецькому районі, щоб ініціювати стягнення з підприємців Шкраби, Яцька та Постолатія податкових боргів на загальну суму близько 3 млн. грн.

Фактично, за інформацією прокурорської перевірки, податкові органи залишаються чомусь бездіяльними стосовно найбільших підприємств-банкрутів, на яких припадає 75% загального обсягу податкового боргу!

Наприклад, ще від грудня позаминулого року ніхто не розшукував майно Сокирянського підприємства «Віал», яке заборгувало державі понад 3 млн. грн. Більше того, податкова службою заявила ліквідатору кредиторських вимоги меншу суму за податковий борг – на 200 тис. грн. Підприємство позапланово не перевірялося, хоча процедура припинення його діяльності вже розпочата. Як наслідок, борг списали – як безнадійний.

Така пасивність податкової є надзвичайно красномовною на тлі надмірної уваги до інших підприємців, про що у своїй інформації також згадує прокуратура.

Наприклад, Чернівецька ДПІ описала у податкову заставу майно підприємця Федорової після того… як та погасила податковий борг! Лише суд допоміг товариству «Сіанон-ЛТД» скасувати незаконне рішення ДПІ у Сторожинецькому районі про зменшення суми від’ємного значення податку на прибуток у розмірі понад 180 тис. грн.

Особливо болюча тема для звичайного підприємця – численні позапланові та незаконні перевірки, – наголошують прокурори. Так, у Сокирянському районі товариству «Дністер-Сгем» та кооперативам «Буковинка» і «Кооператор-2007» повідомлено про терміни перевірок, які не відповідали наказам про їхнє проведення. Не надана копія наказу про проведення позапланової перевірки підприємству «Монтажрембудпостач». У Чернівцях раніше за пред’явлення направлень та копій наказів проведені фактичні перевірки товариств «Універсам», «Продпакко» та підприємства «Совроз». А в Хотинському районі господарство «Вікторія» та приватне товариство «Антоніна-То» взагалі не отримали результати податкових перевірок!

Деяких підприємців податківці не тільки незаконно перевіряли,а ще й витребували у тих документи та відбирали пояснення! Подібного тиску зазнали підприємства «Лиман-09» та «Експрес-Модель-Плюс», підприємці Тимчук і Стрілецька.

До своєї не зовсім законної роботи податківці активно підключали і митників. Так, за ініціативи та участі податкової міліції без достатніх правових підстав та за відсутності направлень обласною митницею проведено 160 митних оглядів товарів, що експортувалися суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності.

Окрема цікава історія – проблеми із стягненням до бюджету податкового боргу за судовими рішеннями.  Зокрема, обласна прокуратура інформує, що роботу стягувача у податковій службі зведено до щоквартальної звірки з виконавчою службою,  а передбачені Законом України «Про виконавче провадження» права податковими органами фактично не використовуються.

Цікаво, чому насправді податківці зволікають із передачею виконавчих документів до державної виконавчої служби? Показовий приклад – товариство «Буковина». ДПІ у Сторожинецькому районі пред’явила виконавчий лист про стягнення з цього товариства понад 300 тис. грн., лише дочекавшись… завершення встановленого терміну! Звісно ж, що у відкритті виконавчого провадження їм відмовили – обґрунтовано і за законом.

Ще два виконавчі листи понад рік не могли залишити приміщення ДПІ у Сторожинецькому районі. Від трьох до дванадцяти місяців знадобилося працівникам податкової служби області, щоби забрати із суду та передати для примусового виконання 27 виконавчих документів на загальну суму майже півтора мільйона гривень. Ще 16 документів на суму 2,8 млн. грн. подавалися податківцями до виконавчої служби протягом 1-3 місяців.

 

плашка

Як наслідок, торік відділами державної виконавчої служби області стягнуто лише двадцяту частину належної суми…

1234

Монополіст Обленерго сплачує податків за землю менше, ніж звичайнісінький підприємець!

Українські бюджети як ніколи гостро потребують фінансових надходжень. Проте чому в області заробляють гроші одні підприємці, а податки платять інші? Наприклад, згідно відповіді, наданій податківцями тимчасовій районній комісії з вивчення роботи Чернівціобленерго у Сторожинецькому районі Сторожинецький РЕМ сплатив податку на землю за 2012… менше 16 тис. грн! Більшу суму податку платить звичайний підприємець, який орендує гектар землі. Хто ж тоді так «пригрів» приватного монополіста з такою розгалуженою інфраструктурою, який отримує стабільно високий прибуток?! Отож, податківцям є над чим працювати…

Недарма Чернівецька обласна рада мало не рік тому проголосувала за недовіру тодішньому керівнику податкової служби області п. Козловському. Цю вимогу підтримали навіть депутати більшості з Партії регіонів. Правильність такого рішення підтверджує й Інформація обласної прокуратури, з якою ми познайомили читачів,.

Сподіваємось, що з приходом Олексія Тімарцева, нового керівника новоствореного управління Міністерства доходів і зборів Чернівецької області (яке в народі вже обізвали Мінздох – переставивши доходи і збори) робота буковинських податківців стане більш виваженою та правомірною. А чернівецька прокуратура зі свого боку вчасно вживатиме заходи з недопущення правопорушень контрольними органами, а не тільки констатуватиме вже наявні порушення.

І замість висновку. Чи наші податківці найгірші у світі? Мабуть, що ні. Он навіть в американців нещодавно трапився великий політичний скандал: тамтешніх податківців «зловили» на вибіркових перевірках опозиційних організацій.

– Я переглянув доповідь комісії міністерства фінансів, і порушення, про які в ній йдеться, не мають виправдання. Це неприпустимо, і американці мають повне право сердитися, – відреагував Барак Обама. – Я теж розлючений через це. Я не потерплю таких дій у жодному управлінні країни, а тим більше у податковому, враховуючи його можливості і вплив, який воно має на життя кожного з нас…

Керівника податкового управління одразу ж звільнили. Бо надто «розперезався».

Марко ЧЕРЕМШИНА, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *