Крилаті коні «Буковинської Трої»

Змагання з конкуру відбулися в Реваківцях, що на Кіцманщині

456 

ІІ етап кубку України «Буковина Horse Tour» відбудеться 15-16 червня у Реваківцях.

На спеціальному полі граціозно рухаються особливо навчені коні-красені. Вершники й вершниці у спеціальних строях спрямовують їх до перешкоди. Ще мить – і кінь мов птах, злітає над нею…

Перший етап Кубка України «Bukovina Horse Tour», організований клубом «Буковинська Троя», відбувся у Реваківцях на Кіцманщині. В ньому взяли участь представники кінно-спортивних клубів Західної України.

КОНКУР (фр. concours hippique – кінні змагання) – змагання з подолання перешкод верхи на конях, які проводяться на відкритому майданчику – конкурному полі. Це  – найвідоміша дисципліна кінного спорту,  де чоловіки та жінки виступають на рівних умовах в індивідуальних і командних заліках.

Стрибки верхи здійснюються через перешкоди (бар’єри) висотою від 70 до 180 см. Рекорд подолання перешкоди – 2,40 м

Окрім спортивного ефекту, змагання з конкуру є надзвичайно гарним і шляхетним видовищем. Навчені коні граціозно переступають ногами, а стрункі, мов злиті з конем вершники й вершниці у характерних строях викликають захоплення.

Залежно від рівня важкості, змагання з конкуру «Bukovina Horse Tour» поділяються на 6 ліг з висотою перешкод від 70 до 120 сантиметрів.

123

Головна мета конкуру полягає в тому, щоби пройти маршрут без помилок і пропусків за найкращий час. Якщо будь-яка частина бар’єру впала чи кінь відмовляється стрибати, нараховуються штрафні бали. За кожний перекинутий бар’єр – 4 штрафні очки, так само, як і при відмові коня перестрибнути його.

Найкращим на маршрутах став буковинець Віталій Луговий, якому й дістався титул абсолютного чемпіона першого етапу Кубка України. Хлопець посів перше й друге місця в 6-ій лізі (120 см), перше й третє – на 110 см. Завдячує він у цьому не тільки власним здібностям і наполегливим тренуванням, а й коням – Портосу та Рафаелю. Коли з кіньми працюєш тривалий час, з ними виникають дружні стосунки. За словами чемпіона, Портос – кінь технічніший, зате Рафаель – швидший.

Чемпіонський титул став гідним подарунком Віталію, бо саме того дня хлопцеві виповнився 21 рік.

Найвідоміші європейські та світові змагання

Олімпійські ігри FEI; Всесвітні кінні ігри; Rolex: Кубок світу з конкуру; Meydan: FEI кубок націй; Континентальний Чемпіонат.

Чи знаєте ви, що:

здатність коня стрибати через бар’єри була вперше помічена у XVIII столітті, коли полювання багатих землевласників на лисів вимагало від вершників перестрибувати на повному ходу через паркани та інші перешкоди, якими розмежовувалися земельні ділянки.

…кінь Корсар голштинської породи з Тернопілля – частий гість «Буковинської Трої». Так ось він є сином одного з найдорожчих коней України й світу — Корнета Оболенського. Кличка цього коня знайома кожному любителю кінного спорту, адже його вартість  складає сьогодні близько 7-8 млн. євро. Наразі Корнета Оболенського взяли в оренду як жеребця-плідника німецькі конезаводчики: одна спермодоза від цього коня вартує близько 2000 євро. Ймовірно, він візьме участь у ІІ етапі кубку України.  

Вл. інф.

tyuiolp;'                 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *