Ранні овочі: безпека і ризик

Свіжі овочі та фрукти все активніше радують око «зголоднілих» на вітаміни за зиму споживачів. І хіба можна пройти повз цю насичену кольорами красу? Але  вона може зберігати в собі серйозну небезпеку. Бо деякі недобросовісні виробники пропонують довірливим покупцям не завжди якісний і корисний товар. Та убезпечити себе від отруєнь все ж таки можна!

Нітрати бояться сонця

Для прискорення росту і дозрівання рослин виробники використовують нітрати. У невеликих і розумних кількостях ці речовини не шкодять здоров’ю людини. Але дехто надмірно скроплює  ними рослини. Зловживання такими добривами може призвести до значних розладів шлунка й інтоксикації всього організму. Тому, щоби зменшити кількість нітратів в овочах, можна на півгодини залишити їх під прямими сонячними променями. Сонце – прямий ворог нітратів.
Зелень
Зелень дуже швидко росте, тому на прилавках магазинів вона з’являється раніше за всі інші овочі та фрукти. Вибираючи зелень, звертайте увагу на наявність підгнилих та пожовклих листочків. Важливо також уважно придивлятися і до самих гілочок зелені, щоб оцінити їх схожість і дізнатися, чи не росли вони в різних місцях і в різних теплицях, і чи не були вони зірвані в різний час.
Молода картопля
Щоб уникнути отруєння цим овочем, звертайте увагу, перш за все, на країну виробника.
Нині дуже багато картоплі завозять з-за кордону. Стандарти інших країн не завжди збігаються зі стандартами нашої країни. Тому, якщо купуєте ці коренеплоди, особливо, для дітей, обирайте картоплю, вирощену в нашій країні. Не беріть позеленілі плоди – це пряма ознака надмірного вмісту в ньому соланіну. Не купуйте «мокру» на вигляд картоплю – в ній занадто багато хімічних добрив. У якісного плода шкірка повинна бути гладкою і пружною, при продавлюванні нігтем, повинен відчуватися невеликий хруст.
Де зосереджені нітрати

Коли ви купили і принесли додому овочі, перегляньте їх ще раз уважно, видаліть всі сумнівні, зіпсовані і неприродні частини – користі від них не буде жодної.
Видаліть всі частини, в яких максимально сконцентровані нітрати: в капусті – це качан і верхні листки; в помідорах нітрати зосереджені в плодоніжці; у редиски – на стику листя і коренеплоду, а також в його корінці-хвостику; у ранніх огірках – у шкірці, особливо в нижній (темнішій) частині. У зелені бажано викинути всі основні стеблини і залишити тільки листя.
Безпосередньо перед приготуванням овочі необхідно нарізати невеликими шматочками і помістити на 1– 3 години в підсолену холодну воду. Особливо це стосується картоплі, буряків і моркви. Під час приготування, воду при закипанні бажано зливати двічі. А для збереження максимальної кількості корисних речовин – рекомендується готувати продукти на пару в пароварці.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *