Друге життя речей

або Про те, як чернівецький школяр змайстрував незвичайний енергоефективний світильник, і що з того вийшло

 Чернівецький школяр Василь Довбенко, який навчається в загальноосвітній школі №4 обласного центру, винайшов енергоефективний світильник для нічного освітлення кімнати та здобув за це перемогу у номінації «Друге життя речей» поважного конкурсу у Києві «Діти за чисту енергію». Приводом для такого винаходу стала ненароком розбита настільна лампа, яка й лягла в основу втілення задуму. Окрім старої зіпсованої лампи, Вася використав вживані диски та стару підставку для них, і назвав диво-світильник «Диско-вежею».

Всеукраїнський конкурс дитячої творчості «Діти за чисту енергію» проводився Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України вже четвертий рік поспіль і мав на меті формувати абсолютно новий, енергоефективний світогляд у дітей та молоді. Загалом на конкурс було надіслано понад 2,5 тисячі робіт у трьох номінаціях: малюнки, девізи-речівки та поробки. Конкурсна комісія обирала переможців у кожній з номінацій у двох вікових категоріях – 6-11 років та 12-16 років. 

Конкурсне журі відзначило унікальні макети кількох учасників – діючий млин, де вітер замінює електричну енергію і постачає чисту питну воду, 8-річного Антона Льоди з Херсонщини, еко-будинок з функціонуючим вітрогенератором й автоматичним освітленням, що працює від сонячних модулів, 13-річного Андрія Швадронова з Харківщини та енергоефективний світильник «Диско-вежу» для нічного освітлення кімнати 15-річного Василя Довбненка з Чернівців.

Були на виставці й різноманітні вироби зі скла, поліетилену, пластмаси – ніжно-блакитні сережки, виготовлені з плавленого пластику, лялька в сукні з льодяникових обгорток, дамська сумочка зі старих платівок, прикрашена полум’яними маківками поліетилену, макет корабля з сірників, м’які іграшки, зшиті з відходів тканини, ялинкові прикраси зі старих лампочок, вкриті золотаво-сріблястим пилом. Колоритні вази та статуетки, як оздоба для домашнього та офісного інтер’єру. Окрім поробок, на виставці були представлені малюнки та речівки у сфері енергоефективності та енергозбереження. Малювали юні конкурсанти вітряки, гідростанції,  «розумні» будинки й електромобілі. 

«Диско-вежа» – перший винахід Василя, який одразу приніс хлопцеві перемогу у конкурсі високого рівня. Вася каже, що для того, аби сконструювати світильник, працював упродовж трьох днів і навіть вночі.

– Особливість моєї роботи полягає в тому, що лампа зроблена з окремих речей, кожна з яких вже була вживана, – розповідає Вася про технічні особливості диво-пристрою. – Я цим речам дав друге життя, і це найбільш цікаве в моїй роботі.

До оформлення конкурсної роботи долучилися й батьки школяра, які його всіляко підтримували, – мама сплела корзинку потрібних розмірів, макраме для оздоблення, а тато допоміг розташувати між дисками резинові кульки – підшипники.

– Мої батьки мене дуже підтримували – і порадами, і до самої роботи доклалися, – каже Василь. – Потім, коли дізналися, що я переміг, дуже раділи. Приємно було, що однокласники теж радісно сприйняли звістку про мою перемогу.

Про можливість узяти участь у конкурсі «Діти за чисту енергію» Василеві розповіла його вчителька з фізики та астрономії Світлана Вербовська, власне саме з нею Василь обговорював свою ідею поробки та її назву.

– У Васі бувають такі своєрідні зльоти, коли приходить натхнення,  – от як цього разу, – розповідала пані Світлана. –  Це нормально, коли людина щось робить з натхненням. Бо відповідний настрій має бути  не тільки в музикантів, митців, а й у науковців. Так і Василь – працював зацікавлено, натхненно, щоправда, на перемогу не розраховував. Приємно, що з 600 робіт, які брали участь саме в номінації «Друге життя речей», його робота стала третьою – це справді вагомий результат.

Світлана Вербовська каже, що перемога в конкурсі додала Василеві впевненості в собі, а сам юний винахідник скромно зауважує, що такий результат надихає його до нових пошуків.

Любов НЕЧИПОРУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *