Правозахист: Стереотипи руйнувати, меншість підтримувати

Гюльнар НАЗАРОВА, голова громадської організації «Права людини»
Гюльнар НАЗАРОВА, голова громадської організації «Права людини»

Із 1000 правозахисників, які взяли участь у конкурсі на поїздку до Женеви на запрошення Ради Європи й комітету ООН, з України відібрали лише вісьмох. Серед них була і чернівчанка Гюльнар НАЗАРОВА.

Правозахисник Назарова – голова громадської організації «Права людини» і радник голови Чернівецької ОДА із захисту прав інвалідів. Останнім часом ще й регіональний координатор проекту Єврокомісії для літніх людей «Разом ми можемо», який здійснює з ГО «Фундація прав людини» (Київ).

– Чому раптом захист пенсіонерів? – цікавлюся.

– Бо вони теж належать до маргіналізованих груп, тобто меншості у суспільстві, – пояснює Гюльнар.

Саму її привела на стезю захисту громадян власна історія. Свого часу її незаконно звільнили з роботи. А найманий адвокат так склав позовну заяву, що вона програла справу. Тоді жінка вирішила захищатися сама. Відтоді пройшло чимало часу, в Гюльнар навіть з’явилися вже справи, які перебувають на розгляді в Європейському суді.

– Гюльнар, серед ваших підопічних переважно інваліди та їхні сім’ї. А тут раптом така нецікава цільова група як літні люди?

– Як не цікава? Адже в Україні 30% населення – пенсіонери, а в Європі відсоток літніх людей ще більший. Зрештою, це у нас вважається, що у 50 років життя закінчується, а за нормального підходу в 50 життя тільки починається!. Людина і має досвід роботи та життя, і сили ще при ній.

– Демократія – це влада більшості. Чому ж вас цікавлять меншини – інваліди та пенсіонери?

– Сьогодні Рада Європи та Євросоюз спрямовані на захист маргіналізованих груп, тобто таких, які перебувають у меншості. А це – біженці, пенсіонери, інваліди, діти, жінки, ВІЛ-інфіковані, гомосексуалісти, користувачі психіатричної допомоги тощо.

Чому треба захищати меншість від більшості? Бо більшість завжди агресивна і доволі жорстока. Хто відправив Сократа на смерть? Більшість! Саме вона змусила його випити отруту, обгрунтувавши своє жахливе рішення тим, що він нібито розбещує молодь: навчає її мислити і нічого не сприймати на віру, тобто не створювати собі авторитетів. Це, як з’ясувалося, було небезпечним для тодішньої демократії. Тож Сократа стратили. Так більшість знищила розумну людину, яку людство цитує вже понад 2 тисячі років…

– У чому полягає найбільша складність вашої роботи?

– У тому, що більшість законів, які стосуються захисту цільових маргіналізованих груп, тобто меншості, мертві як латина. Скажімо, від 2005 року є чинним закон про рівність жінок і чоловіків. Але який зиск від нього? А з іншого боку, все ж таки добре, що такі закони є хоча б на папері.

У мене була справа в Новоселицькому районі. В селі Рингач незаконно, тобто з порушенням двох чинних законів – гендерного та Кримінального Кодексу – звільнили з роботи завідувача клубу, єдиного годувальника сім’ї з дитиною-інвалідом. Крім того, ще й «повісили» на нього неіснуючий борг. Так ось я не змогла застосувати гендерний закон. Хоча те, що він прописаний, уже дає право рухатися далі та звертатися до інших інстанцій.

Повертаючись до проблеми захисту пенсіонерів, скажу, що, коли є розтлумачений термін «літні люди» і «люди похилого віку», то маємо право цю групу виокремити й захищати її права. Тим паче, людські стандарти змінюються. 100 років тому жінки не мали права голосувати. Так і щодо літніх людей стандарти змінюватимуться. Якщо сьогодні пенсіонер не може всиновити дитину, то пройде років зо 5 – і це стане можливим.

Я розбиралася з випадками, коли літнім людям та інвалідам не давали кредитів у банку. Однак, вигравши в суді кілька таких справ, ми кардинально змінили ситуацію. Мій клієнт, інвалід ІІ групи, розповідав, як після суду йому телефонували додому, пропонуючи мобілки на вибір, хоча спочатку відмовили в кредиті на придбання телефону.

– «Фішка» програми «Разом ми можемо» в чому?

– Стереотипи треба руйнувати! Українській незалежності невдовзі 20 років, а менталітет старий, від минулих часів. Мовляв, нам винна держава чи ще хтось. Люди не навчені брати на себе відповідальність. Саме цє і треба опановувати.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Рада Європи зацікавлена, щоби якомога більше людей могли захистити свої права, захищали права інших людей і не боялися цього робити.

Поважай себе. Знай і захищай свої права

Правозахисник Гюльнар Назарова:

Чернівці, тел.: 90-40-86

Бюро Комісара з прав людини РЄ Томаса Хаммарберга:

Страсбург, тел.+33(0)388413421,
тел/факс:+33(0)390215053.
E-mail: commissioner@coe.int
Веб-сайт: www.commissioner.coe.int

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *