Плати, українцю, за все

Вибори закінчилися, державна казна спустошена, на часі її поповнення. І, як завше, за рахунок вже й так обдертих як липка українців.

Цього разу депутати ще й попрацювали на чорний ринок валюти. Йдеться про проект закону, згідно з яким зніматимуть 15% від суми за обмін валюти. Спочатку йшлося про те, що закон набере чинності 1 грудня: добрі нардепи хотіли дати населенню можливість обміняти «зелені», заховані на «чорний день», без збору. Але нині Верховна Рада відклала розгляд проекту принаймні до лютого 2013-го року.

Тож, якщо в лютому депутати приймуть закон, українці при здійсненні операцій з продажу іноземної валюти за готівкову гривню сплачуватимуть до Пенсійного фонду 15% від суми операції. Зрозуміло, що фінансовий стан Пенсійного фонду змушує бажати кращого. Але на меті в законодавців була й стабілізація національної валюти України.

Минулого року сальдо купівлі-продажу готівкової валюти населенням склало $11,5 млрд. Якщо врахувати, що в середньому населення здає до банків близько $3 млрд на місяць, додаткові доходи бюджету можуть складати близько  50 млрд грн. на рік.

Звільнятимуться від цього збору громадяни лише у випадку, коли належні суми в іноземній валюті будуть продані ними за готівкову гривню безпосередньо у момент отримання цих коштів з-за кордону.

Банки, фінансові установи та національний оператор поштового зв’язку, які мають право здійснювати валютно-обмінні операції, будуть зобов’язані здійснювати контроль за сплату пенсійного збору.

Деякі експерти сумніваються, що новий закон працюватиме так, як очікують його автори. Вони вважають, що закон не зменшить об’єми спекулятивних угод, а зажене готівковий обіг валюти ще глибше у тінь.

Поки депутати думають над новим законопроектом, нелегальні валютники потирають руки. Адже жодна людина не захоче нести валюту до банку по 7 грн. за 1 дол, а піде саме до міняйл, де здасть валюту за 8.20 грн.

Підготувала Любов КАФАНОВА, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *