Новий пенсійний закон уже діє

З жовтня набрав чинності Закон України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», який був прийнятий 8 липня 2011 року. Що чекати від реформи? Які зміни відбулися? Про це та інше нам розповів Михайло РОМАНІВ, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

– Пане Михайле, розкажіть, будь ласка, які ж зміни відбулися у пенсійній реформі?

– По-перше, встановлено єдиний вік виходу на пенсію для чоловіків і жінок. У зв’язку зі збільшенням пенсійного віку, змінено і граничний вік перебування на державній службі, мається на увазі служба в органах місцевого самоврядування, дипломатична служба тощо. Тепер пенсійний вік службовців становитиме 60 років для жінок і 62 роки для чоловіків.

– Чи зможуть пенсіонери, що працюють, отримувати і заробітну плату і пенсію?

– Пенсії, призначені до набрання чинності законопроектом, виплачуватимуться у тих самих розмірах, без будь-яких змін. Також не передбачено будь-яких обмежень у виплаті пенсій працюючим пенсіонерам за винятком «спеціальних» пенсій, тобто пенсій держслужбовцям, прокурорам, народним депутатам, громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, науковцям, науково-технічним діячам та суддям.

– Як зараз здійснюється обрахунок пенсії?

– Якщо говорити про Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», то умови тут такі: по-перше – загальний стаж для жінок 30 років, для чоловіків – 35. Хоча пенсійний вік для чоловіків та для жінок – 60 років. Жінки будуть досягати свого граничного віку протягом 10 років. Сьогодні він не є для всіх однаковим.

Під час обрахунку пенсії враховується заробітна плата з липня 2000 року і до моменту виходу на пенсію, враховуючи розмір страхових внесків за цей період. От і маєте – людина за бажанням може взяти будь-які 5 років трудового стажу до липня 2000 року з найвищою зарплатою і це буде враховано до розміру коефіцієнту обрахунку пенсійного забезпечення. До реформи це було обов’язковою умовою. З 1 січня 2012 року вступає в силу ще одна норма закону: до розрахунку братимуть середню зарплату за попередні три роки. Поки що використовується середня зарплата за рік.

– Зміни стосуються і чиновників?

– Так, у пенсії чиновників відбулися суттєві зміни. Особам, які на час звернення за призначенням пенсії не є державними службовцями, але за плечима мають державну службу, пенсія призначається у розмірі 80% заробітної плати працюючого державного службовця відповідної посади та рангу за останнім місцем роботи на державній службі, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Крім того, відбулося це обмеження верхньої планки розміру пенсії, тепер максимальний розмір пенсії не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, тобто 7840 гривень, а з 1 січня 2012 року – 8000 гривень.

Від 1 січня 2013 року для чоловіків-держслужбовців розпочнеться перехід до виходу на пенсіюу у 62 роки. Як і у випадку з жінками, кожного року протягом 4-х років додаватимуть по 6 місяців. Працюючі пенсіонери не зможуть отримувати пенсію за рахунок державної служби, вони будуть отримувати її на загальних засадах. Але це положення не стосується тих, хто уже зараз працює й отримує державну пенсію.

– Який зараз мінімальний трудовий стаж?

– Мінімальний необхідний страховий стаж становить 15 років. Нагадаю, що раніше він становив 5 років. Розмір пенсії обчислюється в залежності від заробітної плати та тривалості страхового стажу. Ці основні принципи солідарної системи пенсійного забезпечення залишаються незмінними. Крім того, підкреслю, що час догляду за дітьми до 3 років зараховується до страхового стажу.

– Якщо ж людина пропрацювала менше, чи отримуватиме вона пенсію?

– У такому випадку вона не має права отримувати пенсію. Може лише претендувати на соціальну допомогу, але й то тільки у випадку, коли їм (і чоловікам, і жінкам) виповниться 63 роки.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *