Буковинський слід в Apple

Смерть комп’ютерного генія Стіва Джобса привернула мою увагу до не менш знаного його колеги і співзасновника компанії Apple Стіва Возняка, якого там називали «інший Стів» або Воз. Щоби розрізнити Джобса і Возняка, бо у них були подібні імена. Тільки Джобса звали Steven, а Возняка – Stephen.

Біографія Стівена Возняка у цікавих фактах

● Для перших комп’ютерів Apple Стів написав за 4 дні гру Breakeout. І саме вона спричинила додавання звуку. Він створив також власну мову програмування Calvin і набір віртуальних інструкцій 16-бітного процесора, відомих як SWEET16.

● Саме Возняк є автором першого DOS для Apple і саме він придумав файлову систему.

● Після авіакатастрофи у нього сталася короткочасна втрата пам’яті. Він по шматочках збирав власну біографію за розповідями різних людей. З часом пам’ять до нього повернулась. Як каже Стівен, «завдяки іграм, написаним для Apple».

● І хоча Возняк з 1987 року не працює в Apple, він досі там рахується у штаті і навіть отримує зарплату.

● Його найбільш відома фраза: «Ніколи не довіряй комп’ютеру, який не можешвикинути з вікна».

● Возняк дуже різностороння людина. Спонсорує різні проекти: від дитячого музею до рок-фестивалів.

P.S. Якщо хочете більше дізнатися про життя цієї непересічної людини, перегляньте фільм «Пірати Силіконової долини», якийрозповідає про походження домашнього/персонального комп’ютера через конкуренцію між компаніями Microsoft і Apple та їхніми продуктами. Розповідь ведеться від імені Возняка з команди Еппл Джобса-Возняка та Балмера з команди Майкрософт Біла Гейтса.

Обоє – піонери комп’ютерних технологій, конструктори одного з перших ПК у світі. Але Возняк відомий усім також, – і це є дуже суттєвим – своїм характером інтроверта: власна популярність його завжди дуже дратувала. Тому все світло пюпітрів завжди було спрямоване на Джобса.

…Стів Возняк народився 11 серпня 1950 року в США у сім’ї вихідця з Буковини. Його батьки переїхали до США після війни. Батько – українець, родом із Буковини, а мати – німкеня. Мабуть, остання обставина й змусила Возняка-старшого емігрувати за океан.

Його син, майбутній винахідник навчався в університеті штату Колорадо. Та 1975-го залишив університет і з’явився з власноруч зібраним комп’ютером, який з часом зробив його знаменитим. Як пишуть біографи Возняка, він працював, щоби здивувати членів Клубу Домашніх Комп’ютерів, який знаходився в Пало-Альто. І не ставив перед собою жодної високої мети.

Однак 1976-го запатентував власний комп’ютер «Еппл-1». Цей винахід було названо технічною революцією в США, яка поширилася на весь світ. У 1977-му створив персональний комп’ютер «Еппл-2». У співавторстві з Стівеном Джобсом запустив у серійне виробництво модерний «Еппл Комп’ютер Інкорпорейшн».

А починали вони так. У Стіва Джобса, шкільного товариша Воза, виникла ідея продати комп’ютер у вигляді повністю зібраного ПК. Возняк спочатку поставився до цього скептично, та Джобс переконав його – сказав, що коли вони і не досягнуть успіху, то хоча б зможуть розповісти своїм онукам, що володіли власною компанією. Тож обоє продали всі свої цінні речі (Возняк, приміром, – науковий калькулятор HP, а Джобс – фургон Volkswagen). На виручені 1300 доларів зібрали перші прототипи ПК у спальні Джобса, а пізніше, коли все вільне місце було зайняте, перебралися в його гараж. Їх перший комп’ютер був справжнім інженерним дивом у контексті обчислювальної техніки 1975 року. Простий, з мікропроцесором MOS Technology 6502 вартістю $20 і ПЗУ, він на роки випереджав Altair 8800, представлений у 1975-му. Щоби отримати справжній ПК, залишалося додати трохи RAM, клавіатуру і монітор.

1 квітня1976 року Джобс і Возняк створили Apple Computer. Воз став віце-президентом, який відповідав за наукові дослідження та розробки в компанії. Комп’ютер Apple виставили на продаж за ціною $666,66. 100 перших ПК продали місцевим дилерам. Далі, в Apple II, Воз запровадив графіку. Його комп’ютер уже відображав не тільки текст і символи, але й зображення. До 1978-го він також спроектував недорогий контролер гнучких дисків Disk II. Крім розробки обладнання, Возняк написав переважну більшість програмного забезпечення, яке працювало на Apple. 1980 року Apple II вийшов у продаж, зробивши Джобса і Возняка мілліонерами.

У лютому 1981-го Стів Возняк потрапляє в аварію на своєму літаку Beechcraft Bonanza.І вже не повертається в компанію, натомість одружується і продовжує навчання в університеті. До команди розробників Apple приєднується знову лише через два роки, щоби 1987-го піти. Але вже назавжди. Створена ним нова компанія розробляла пульти дистанційного керування. Та невдовзі Возняк перейшов на викладацьку роботу.

Сьогодні у віці 61 року Стів Возняк активно займається доброчинністю — він, зокрема, підтримує молоді таланти та допомагає знедоленим. 1983-го за видатні досягнення в галузі технологій Президент США Рональд Рейган удостоїв його найвищої національної нагороди США за прогресивні наукові досягнення – Національної медалі технологій. А 2000 року С.Возняк увійшов до Національної Зали Слави Винахідників. Сам же Воз так оцінив свій внесок у розвиток комп’ютерних технологій: «Це була революція, мирна революція. І я щасливий, що був її учасником».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *