Нові тарифи – нові борги

Тепловики знову скаржаться. На прес-конференції, присвяченій оплаті за енергоносії та комунальні послуги, підрахували борги. У новий опалювальний сезон увійшли із 100% розрахунком за спожиту теплоенергію. Проте вже перші місяці нового року принесли заборгованість понад 20 млн. грн.

Георгій ЛЕОНТІЙ, начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації, пояснює несвоєчасність виплат злетом тарифу на газ від 1863 до 2597,34 грн.

Як не сумно, але найкраще розраховуються пенсіонери та люди із середнім прожитковим рівнем, більш забезпечений прошарок населення чомусь не хоче своєчасно платити. Найкраще за теплоенергію розраховуються Сокиряни, Чернівці та Вижницький район, гальмують погашення боргів Хотинський район та Глибока.

Чернівчани не платять за воду, Водоканал – за газ. Найбільше занепокоєння викликає чернівецький Водоканал. До злісних боржників належать також ЖРЕП №9, сторожинецька котельня, КЕЧ, міська тепломережа, що заборгувала 8 млн. гривень та інші.

На жаль, цього року не виділено ліміту для промислових підприємств, населенню також більш як наполовину зменшили ліміт. Не варто хвилюватися за дитсадки та школи, адже багато з них мають автономні котельні.

З альтернативами не поспішайте. Переходити на альтернативні види палива поки зарано. Ярослав КОМАНЯК, голова правління ВАТ ЕК «Чернівціобленерго», розповідає, що наразі недоцільно переходити на електроопалення, адже для обігріву однакового за розміром приміщення потрібно у дев’ять разів більше електроенергії, ніж газу. Тому на такий вид опалення перейдемо лише тоді, коли електрика буде у 9 разів дешевша.

На противагу електроопаленню створено «зелений» тариф для малих ГАЕС, потужність яких не перевищує 10 МВт. Це спеціальний тариф, за яким закуповується електрична енергія, вироблена на об’єктах електроенергетики, які використовують альтернативні джерела енергії. «Зелений» тариф затверджується Національною комісією регулювання електроенергетики України (НКРЕ).

Ольга ХАРИТОН,
Петро ІЛАЩУК,«Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *