Емігранти-«екстремали» або Як не потрапити на гачок шахраїв

Важкі будні безгрошів’я, примарні сподівання на краще життя, економічна криза штовхають людей шукати різні шляхи виїзду за кордон. Наприклад, один зі способів потрапити до США – лотерея «Green Card». Вона цілком реальна і на перших етапах – безкоштовна. Але «бізнесмени-шахраї» використовують її, щоби «розводити» наївних мрійників, які спокушаються на американський «мед»…

Про те, як не потрапити на гачок до таких винахідників, розповідає Ельвіра МРУЧКОВСЬКА, керівник Чернівецької обласної громадської організації «Сучасник».

Стережіться: період збирання «зелені»!

– Друга половина травня та весь червень – період розіграшу лотереї «Green Card». Перші переможці вже отримали листи-повідомлення про виграш. Дехто з них вже й звернувся за допомогою: «Що робити? Від нас вимагають гроші в обмін на лотерею, яку ми виграли…», – в «Сучаснику» вже звикли до таких запитань.

Іноді доходить навіть до абсурду: шахраї дають ошуканим підписати договір на правах приватного підприємця, в якому зазначають, що вони надають послуги з оформлення еміграційних віз і це коштує всього-на-всього… $6 тис. з однієї особи.

Персональні дані – не для чужих очей

Той, хто намагається виїхати до США і бере участь у лотереї, повинен знати, що не можна нікому повідомляти свої персональні дані. Бо, якщо пощастить і Ви виграєте в лотереї, лист-повідомлення про виграш надійде… не вам. І вам доведеться заплатити цим «помічникам» названу ними суму чи розпрощатися з лотереєю назавжди через брак коштів.

$6 тисяч за конверт

Організація «Сучасник» 10 років працює у сфері соціальних послуг, пов’язаних із урегулюванням трудової міграції. Сюди звертаються особисто або телефоном мешканці Чернівецької області з питань виїзду за кордон з метою працевлаштування, заміжжя, навчання, стажування, та участі в державних лотереях на зразок «Green Card».

– Усі ці роки інформуємо населення про умови участі у цій лотереї. І в першу чергу наголошуємо на тому, що учасники повинні самостійно заповнювати бланки, які можна знайти на сайті держдепартаменту США. Це відкритий для усіх сайт, а бланк доступний лише певний період на рік і тільки в електронному вигляді. Але, разом із тим, чимало буковинців чинять необачно: вони ловляться на «гачок», який стосується безкоштовних послуг «псевдоблагодійників». Схема проста: вони збирають повні данні, фотографії від охочих взяти участь у лотереї, заповнюють анкету від свого імені. І якщо людина виграє, повідомлення приходить на адресу заповнювача, тож шахрай упевнено шантажує людину і продає їй її ж документ, – розповідає пані Ельвіра.

Допомога в кредит

Це ще один спосіб «розводу»: вам оформляють всю процедуру «грін-карти» аж до отримання еміграційної візи. А ви, приїхавши в омріяну країну, стаєте… добровільним рабом. У шахраїв є посередники за кордоном, які «люб’язно» зустрінуть просто в аеропорту, заберуть на квартиру, організують роботу і хитрістю віднімуть документи. Буває, люди працюють 3-5, а то й більше років. І повернутися додому не можуть, і грошей родичам не висилають…

Участь у лотереї «Green Card» є абсолютно доступною і відкритою для кожного бажаючого. Потрібно пам’ятати: не можна надавати комусь свої персональні дані – цим може скористатися будь-хто задля наживи. Коли ж самі не можете заповнити бланк на участь, за вас це зроблять у будь-якому перекладацькому бюро.

– Пані Ельвіро, чи можна шукати допомоги в американського посольства, якщо лист-повідомлення потрапив до чужої людини?

– Якщо у випадку обману людина звернеться до посольства США і повідомить про цю ситуацію, повторного листа їй вже ніхто не вишле. Адже від самого початку найперше правило для тих, хто готується взяти участь у лотереї, – прочитати інструкцію із заповнення. А там особливо наголошується: заповнювати аплікаційну форму на отримання лотереї треба анонімно і самостійно. Тож, коли людина, починаючи з першого кроку, чинила не за інструкцією, то вона сама в своїх бідах винна!

– Скільки людей потрапляє на такий гачок?

– Зазвичай це відбувається сезонно: навесні та восени. Наприклад, у травні-червні до нас звертаються 20-30 ошуканих людей. А 5-6 років тому бувало тільки 2-3 випадки на рік. І сумно, що через не інформованість і наївність людей таких випадків дедалі більшає.
Загалом в Україні торік еміграційні візи отримали 4,5 тис. українців.

Еміграція – дуже серйозна і відповідальна справа. Інколи люди думають, що отримавши візу до США, вони отримали ключик від дверей, за якими заховане щастя. Але насправді це – міраж. Америка – чужий світ з іншими умовами та іншими можливостями… І люди повинні усвідомлювати, що життя, яким вони живуть тут, не повториться на чужині і буде неймовірно важко. Треба пройти дуже нелегкий і довгий шлях, щоби нарешті відчути себе повноцінним членом того, заокеанського суспільства. Таке витримає не кожний…

Любов ПЛАХІНА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *