Слово не горобець

Відірваність окремих політиків від реалій життя, особливо від того, що відбувається у сільській глибинці, не перестає дивувати. Ось і Арсеній Яценюк вразив усіх своїми несподіваними ініціативами про припинення газифікації сіл та ліквідацію сільських лікарень, які в народі називають просто медпунктами.

Очевидно, крайні ліберальні погляди та відсутність досвіду за плечима завадили Арсенію Петровичу реально оцінити ситуацію на селі, з якого він сам, як і більшість українських політиків, вийшов.

Безперечно українське село вже давно зачекалось на реформи. Але чи такі? Торік на нараді представників сільських і селищних рад Криму в Сімферополі Арсеній Яценюк закликав згорнути програму газифікації у селах. «Ми провели газопроводи в деякі села, а вони припинили платити… Газ дорожчає, платежі скорочуються. Необхідно переходити на інші джерела, на електроенергію, на альтернативні джерела енергії, які фактично є в Україні», –передає слова екс-спікера агенція «РИА Новости». «Я противник того, щоб за державні гроші проводити газ у село», – висловив власну позицію Арсеній Петрович. Зрештою, схожі пропозиції щодо «сільського газу» народний депутат обґрунтував ще в 2005 році в інтерв’ю авторитетному виданню «Дзеркало тижня».

Можливо, в європейських умовах заяви Яценюка й мають право на життя, але в українських реаліях – це блюзнірство. Адже й досі більшість селян готують їжу або на простій грубці з вогнем, або на газових плитах. Варто зауважити, що плити, переважно, підживлюються газом із завезених газових балонів (про газові колонки, в яких можна гріти воду для ванн, годі й казати).

Тож не дивно, що більшість мешканців села мріють про підведення до їхніх осель газопроводу, що, насправді, коштує їм чималих грошей. Проте на газифікацію в нинішніх економічних умовах можуть розраховувати лише обрані села. Наприклад, в останні роки мали газифікувати село Нагуєвичі, а також розташовану поряд з ним Ясеницю-Сільну: їм поталанило, бо в першому – батьківщині Івана Франка – відзначали 150-річчя від дня народження українського класика, а друге розташоване на шляху споруджуваного газопроводу. Знав би Арсеній Петрович, як довго люди чекали появи газу, навряд чи дозволив собі такі необережні висловлювання.

Ще одну заяву стосовно села Арсеній Яценюк оприлюднив на початку березня. З метою економії державних коштів, він запропонував скоротити кількість лікарень у сільській місцевості, про що й сказав під час закритої зустрічі з топ-менеджерами українських компаній: «Медична мережа, яка існувала за часів Союзу, нині не відповідає реаліям. Її сьогодні неможливо забезпечити матеріально».

Отже, на думку Яценюка, стаціонарні лікарні в селах чи маленьких містечках варто замінити машинами «швидкої допомоги»: «Замість лікарні необхідно купити три «швидкі допомоги», які підвозитимуть пацієнта в кризовому стані в регіональні лікарні».

Утім, Арсеній Петрович знов таки забув про українські реалії. Таку ініціативу із задоволенням підхоплять районні керівники медичного штабу, аби якнайскоріше здихатися неприбуткового сільського медичного обслуговування.

Та ліквідувавши ці островки охорони здоров’я на селі, з бодай єдиним працівником з медичною освітою, селян позбавлять права на першу допомогу в критичних ситуаціях. А «швидкі допомоги» в сільських місцевостях із вітчизняними дорогами перетворяться на тихоходи, що годинами діставатимуться до місця виклику, особливо взимку. До того ж, навряд чи районна влада виділить на це сучасні «мерседеси» чи «вольво». У кращому випадку медики отримають якусь стару машину часів царя Гороха.

Олексій БУЛГАКОВ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *