Держава в державі або Хто нині ворог №1 для буковинських підприємців

З ініціативи буковинських підприємців та уповноваженого Держпідприємництва з питань захисту прав підприємців у Чернівецькій області Володимира Дороша  відбулося засідання Координаційної  ради з питань розвитку підприємництва на тему «Про захист прав суб’єктів підприємницької діяльності щодо надання послуг та здійснення перевірок фахівцями ВАТ «Чернівціобленерго» та відповідними службами у районах (містах)». Координаційна рада підтримала звернення до керівництва держави голови правління Інституту підтримки регуляторної реформи в Україні.

Не контролери, а рекетири

Петро МЕНДРИШОРА, підприємець з Берегомета Вижницького району:

–  У мене захворіла дружина, довелося везти її до Чернівецького кардіоцентру. Тому протягом 3-х днів не був на виробництві. За цей час контролери вижницьких РЕМ відрізали світло.
Коли ж я хотів з’ясувати, чому, – мені це не вдалося. Досі не можу провести з ними  бухгалтерської звірки. Хіба ж це контролери? Це – рекетири!

Чим нам гірше, тим їм краще?

Ігор КУХАРЧУК, Чернівецький центр захисту прав підприємців:

– Проблеми у підприємців бувають тільки з монополістами, бо вони диктують свої умови, далеко не найкращі. Скажімо, в Чернівцях зареєстровано 27 тисяч підприємців. І для всіх в Обленерго діє тільки 2 каси на вул. Прутській. Для чого створювати черги? Адже маємо в місті 44 банківські структури! Крім того, ще 3 роки тому в засобах масової інформації краю Обленерго було постійно присутнє: люди знали про зміни тарифів та інші новації в цій службі. Нині з  інформаційного простору енергетики зникли. Невже тільки тому, що їхній прес-секретар поміняв місце роботи?

Невдоволених діями Обленерго більшає 
Віктор ФІЛІПЕЦЬ, начальник управлінння захисту прав споживачів:
–  Якось улітку ми перевіряли Буденецький дитячий табір відпочинку. Була 16-та година, але з’ясувалося, що діти не обідали. Причина – відключили електронергію, а плити там електричні. Це – без коментарів. А тепер мовою цифр. Якщо 2006-го на роботу Обленерго надійшло 7 письмових скарг, торік – 15, то лише за січень і лютий  нинішнього року – вже 7. Скільки ж їх буде до кінця 2008-го? Тим більше, що люди стовідсотково розплачуються за світло, зате якість самої електроенергії та її подачі викликають сумніви. Електроприлади «горять» через стрибки напруги в мережі.
Олександр ПАЛАМАРЧУК, заступник голови Чернівецького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України:
– На сьогоднішній день в області тільки 34% договорів зі споживачами «Чернівціобленерго» підписало таких, що відповідають чинному законодавству. Решта 66% договорів мають дискримінаційний характер щодо споживача!
Володимир ДОРОШ, уповноважений Держпідприємництва з питань захисту прав підприємців у Чернівецькій області:
– Ворогом №1 підприємців стало Обленерго. Про це свідчать постійні звертання бізнесменів по захист до служби уповноваженого Держпідприємництва. В районах, наприклад, світло відключають без попереджень. А постанова НКРЕ від 19 липня 2007 року про нові розцінки за приєднання до електромережі викликала закриття підприємств і  скорочення ВВП. Про це мовилося і на Всеукраїнському форумі «Влада і бізнес – партнери». Саме тому ми і звернулися з відкритим листом до  Президента, прем’єра і РНБОУ.

Рішення суду для РЕМ – ніщо

Борис БОДНАРАШИК, керівник приватизованого комунального підприємства селища Берегомет Вижницького району:

– Ми судилися з вижницькими РЕМ півроку. І виграли справу. Керівництво РЕМ цього нам не пробачило і дало вказівку касам не брати від нас гроші за електроенергію.
Тому платимо через банк. Але залишаємось без світла, хоча й маємо півторарічну переплату. А РЕМ не збираються підключати комунальне підприємство до постачання електроенергією! Через це ми не працюємо, колектив розвалюється…
Я вже не кажу про те, скільки довелося побігати під час реєстарції, оформляючи 17 різних документів. А треба було вкластися у 10 днів!

Дещо про плани… на штрафи

Олександр КНАУС, чернівецький підприємець:

– Щомісяця я плачу Обленерго 5 тисяч гривень. Завжди вчасно. Під час перевірок ніколи не виникало жодних непорозумінь. І ось одного разу прийшли контролери з перевіркою, коли я був за кордоном. Менеджер провела їх до щитової і залишила, бо у неї був клієнт. Через 2 дні до нас знову завітали контролери і – виявили, що на лічильнику порушена пломба. Наклали штраф.
Я зняв цю суму з менеджера, яка не повинна була залишати чужих людей без нагляду біля електроприладів. І, зрозуміло, мав потім проблеми, без яких міг обійтися. Підозрюю, що зірвана пломба – справа рук самих контролерів, які, напевно, недовиконали план шрафів.

З відкритого листа

Постанова Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) України затвердила торік Методику обрахування плати за приєднання електроустановок до електричних мереж. Дана Постанова, а відповідно Методика, підпадають під визначення «регуляторного акта» в сенсі Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Цей Закон  закріплює базовий принцип регуляторної політики – збалансованість, тобто забезпечення  в  регуляторній  діяльності балансу інтересів суб’єктів господарювання, громадян та держави. Постанова ж і Методика містять чисельні порушення цього принципу,  …оскільки витрати для суб’єктів господарювання зросли у десятки, сотні і тисячі разів. Наприклад, підключення об’єкту з потужністю 50 кВт. сьогодні коштує близько 100 тис. грн. Більшість підприємств не мають змоги платити таку непомірну ціну при розширенні бізнесу, а підприємці-початківці взагалі не в змозі розпочати роботу.
Крім того, у пункті 1.10 Постанови НКРЕ вказано: «Плата за приєднання передбачає відшкодування витрат на нове будівництво, реконструкцію та технічне переоснащення об’єктів електричних мереж (електропередавальних організацій та власників електричних мереж), пов’язаних з приєднанням до них електроустановок замовників». Але ж чинні нині тарифи на електроенергію вже містять відсоток на розвиток мереж. Отже, маємо факт подвійного стягування плати на розвиток мереж після прийняття Постанови.
Серйозною перешкодою для бізнесу України є надмірне регулювання сфери електропостачання. Важким тягарем є також висока ціна на електроенергію, яка до того ж збільшується ледь не щомісяця. І це при тому, що експортна ціна на електроенергію значно нижча, ніж ціна для вітчизняних суб’єктів господарювання.
Просимо:
– розглянути дану Постанову НКРЕ від 19.07.07 на засіданні РНБОУ та сприяти якнайшвидшому її скасуванню, бо вона загрожує економіці  скороченням виробництва, ВВП, зниженням інвестиційної  та  інноваційної активності в Україні, що несе серйозну загрозу національній безпеці;
– наступний Форум «Влада і бізнес – партнери» присвятити проблемам електропостачання, на якому прийняти рішення про застосування процедури «регуляторної гільйотини»;
– оприлюднити інформацію про собівартість 1кВт електроенергії, та розібратися з парадоксальною ситуацією у тарифах, коли бізнес України змушений платити за 1кВт електроенергії у декілька разів більше, ніж постачається на експорт зовнішнім споживачам;
– щоби знизити собівартість продукції та підвищити конкурентноздатність товарів. розглянути можливість здешевлення 1кВт електроенергії .

Володимир ДОРОШ, голова правління ВГО «Інститут підтримки регуляторної реформи в Україні»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *