Норми людського існування на Землі і в Космосі…

Такі та інші питання обговорювали на конференції у Дніпропетровську. 

logo

22-23 квітня 2013 року у Дніпропетровську проходила ХІ Всеукраїнська конференція-конкурс науково-дослідницьких робіт школярів «Зоряний шлях».
Організатори конференції – Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова та Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара.

Метою конференції є розвиток зацікавленості учнів у поглибленому вивченні космічного простору, обмін знаннями та інформацією в області астрономії, фізики, природних явищ та екології Космосу, технічної творчості та ракетно-космічного моделювання тощо.

Яна Юркова, Анастасія Костюкова, Ольга Никитюк. Дніпропетровськ. 23.04.2013
Яна Юркова, Анастасія Костюкова, Ольга Никитюк. Дніпропетровськ. 23.04.2013

Вітаємо Яну Юркову, ученицю 9 класу ЗОШ №14, гурток «Основи космонавтики», яка виборола Диплом ІІІ ступеня в секції «Духовність і Космос». Науковий керівник роботи – Яценко В.В., к.ф.-м. наук.

Робота Яни Юркової «Авіакосмічні технології прадавніх цивілізацій» стосується і питань існування розумних істот за межами горизонту наших теперішніх можливостей, встановлення контактів з іншими цивілізаціями.

Yurkova1

Яна Юркова має багато питань і впевнено шукає на них відповіді: «Однак, чи досконало знаємо ми свою історію?! Ракети, які виводять космічні зонди в далекий Космос, звукові хвилі, лазерні промені. Чи є це все вражаючими прикладами технологій людства? Чи все ж це утаємничені технологічні досягнення, які відходять у далеке минуле?.. У ХХ ст. інженери авіаційної та космічної галузі проаналізували деякі знахідки археологів і виявили, що… стародавні фігурки відображають авіакосмічні апарати, зроблені за технологіями, якими користується людство останні 30 років!!!
Yurkova
Всі поставлені перед нами питання науковці намагаються пояснити з точки зору знань, якими володіє людство. Однак, як тепер вважає наука, ми знаємо про Всесвіт тільки 3%. Все інше вчені називають «темна матерія» та «темна енергія…».

За найкраще наукове дослідження спеціальною грамотою нагороджена Ольга Никитюк, учениця 7 класу Чернівецької гімназії №2, гурток «Байт» ОЦ НТТУМ, в секції «Природні явища та екологія Космосу». Науковий керівник – Спориніна Т.Т., вчитель методист. «Влада води на Землі і в Космосі» – так називається дослідницька робота Ольги Никитюк.

Ольга Никитюк і Тетяна Спориніна. Міська конференція ВСЕСВІТ – 2013»
Ольга Никитюк і Тетяна Спориніна. Міська конференція ВСЕСВІТ – 2013»

«Вода знаходиться не тільки на Землі, але й у космосі. Навколо зірки, що народжується, вчені виявили значний обсяг холодної води у вигляді пари в хмарі міжзоряної пилу. Новонароджені комети, коли вони стикаються з небесними тілами, переносять на них молекули води. І з часом вони вже перетворюються на моря і океани.

Зображення північного полюсу Меркурія, отримані Messenger . Фото з сайту NASA.
Зображення північного полюсу Меркурія, отримані Messenger . Фото з сайту NASA.

Найновіші дані свідчать про те, що на цих полярних зонах є запаси майже чистого льоду, який знаходиться під 10-20-сантиметровим нашаруванням порід.
Свого часу NASA припустити існування понад мільярда планет, які здатні підтримувати життя. І вода не просто необхідна для життя. Вода і є життям…», – розповідає Ольга Никитюк.

Учасники конференції відвідали Аерокосмічний музей, що знаходиться у Національному центрі аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова. Цікаво було побачити космічні установки, космічні супутники, супутні речі, такі як екіпірування та їжа для космонавтів, багато матеріалів музею присвячено заводу «Південмаш» та конструкторському бюро «Південне», видатним постатям у галузі космічних технологій – Олександру Максимовичу Макарову та Михайлу Кузьмичу Янгелю.

Анастасія Костюкова, керівник команди Чернівецької області, керівник «Зоряної школи», яка у свій час теж була переможцем Всеукраїнської конференції «Зоряний шлях», зазначила:
«Журі конкурсу серед 350 поданих робіт заочного туру відібрали 105 робіт і запросили на очний тур у Дніпропетровськ 105 школярів.
Kostiukova
В секції «Духовність і Космос», де доповідала Яна, був 21 учасник, серед них 6 іногородніх, а 15 – з Дніпропетровської області. У Олі кількість доповідачів -15 школярів, це учні з Охтирки, Сімферополя, Житомира, Ковеля, Дніпропетровська і Керчі.
Журі конференції за внесок у формування творчої та наукової еліти для аерокосмічної галузі, виявлення обдарованих дітей і створення умов для реалізації їх творчих можливостей нагородили спеціальними грамотами Чернівецький міський клуб юних техніків «Кварц» та Чернівецький обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді.
Після нагородження науковці, члени журі конференції побажали учасникам подальших успіхів, порадили більше уваги приділяти творчій діяльності , практичним експериментам і дослідженням».


Конференція завершилася. З’явилися нові знання, прагнення, цілі… Адже багато питань сенсу буття людини, людства, Всесвіту, існування позаземних цивілізацій, ролі людини у Всесвіті розглядаються під різними кутами зору. Крім того існують різні припущення і моделі походження людини, Всесвіту та ролі людини в еволюції. Яке майбутнє очікує людство? Звичайно, ми прагнемо щасливого. Але як уникнути небезпечних наслідків екологічної діяльності, як побудувати наше майбутнє в гармонії і єдності з життєдіяльністю рідної планети і Космосу? Лише за умови спільних та узгоджених норм людського існуванні і космічного права, космічної моралі, єдиних цінностей буття і еволюції Всесвіту, сприйняття себе його часткою ми збережемо і Землю, і цивілізацію…

Тетяна Стрільчик, “Версії”

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 коментарів “Норми людського існування на Землі і в Космосі…”