Не купуйте хлібобулочні вироби без упаковки та молоко у ПЕТ-пляшках

41 продовольчий ринок функціонує у Чернівецькій області. Останнім часом їхня адміністрація покращила санітарно-технічний стан, впорядкувавши торгівлю харчовими продуктами. Обладнано криті торгові ряди для реалізації сільськогосподарської продукції, павільйони для реалізації м’яса та молокопродуктів, м’ясних копченостей. Більшість існуючих павільйонів забезпечені холодною та гарячою протічною водою, необхідним торгівельним та холодильним обладнанням. Створено умови для миття овочів та дотримання особистої гігієни продавцями та відвідувачами.
Однак ринки ще мають низку невирішених проблем. Не скрізь виконуються постанови про заборону реалізації продуктів харчування та продовольчої сировини, що швидко псуються, а також про заборону повторного використання одноразової ПЕТ-тари для реалізації харчових продуктів на ринках міста.
Санітарно-епідеміологічна служба занепокоєна тим, що на сьогоднішній день на території області не виконується рішення державної надзвичайної протиепізоотичної комісії про заборону реалізації на ринках області фаршу, ковбасних виробів та м’ясокопченостей  домашнього  виготовлення. На багатьох ринках області продовжують також реалізувати  консервовану продукцію домашнього виробництва, в’ялену рибу. А вони згідно з  санітарними вимогами – заборонені, бо можуть спричинити захворювання на ботулізм.
У теплу пору року санітарна служба області забороняє здійснювати торгівлю м’ясо-молочними продуктами, які швидко псуються, коли продавці не забезпечують належні умови для їхнього зберігання.
Крім того, нагадуємо, що в області від 1998 року діє Постанова Головного державного санітарного лікаря про заборону торгівлі в дрібно-роздрібній торговій мережі хлібобулочних виробів без упаковки. Однак, контроль за виконанням вказаних постанов зі сторони адміністрації ринків недостатній.
Від початку року фахівці санепідслужби за порушення організації торгівлі на ринках області притягнули до адмінвідповідальності 133 суб’єкти підприємницької діяльності та фізичних осіб, серед яких 9 – директори ринків. Їх  оштрафовано на суму 7,39 тис. грн. За порушення санітарного режиму тимчасово припинено експлуатацію 8 підприємств торгівлі і громадського харчування, розташованих на ринках, а на 44 об’єктах було обмежено асортимент реалізованої продукції.
Наталія ПРОКОПЧУК, завідувачка відділенням гігієни харчування облСЕС.   

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *