Співочий будівельник обіцяє Україні до 2 мілрд. грн. на рік від своїх винаходів

Заслужений винахідник України, доктор технічних наук, автор і виконавець багатьох віршів та пісень російською, українською, ідиш, відомий у Чернівцях доброчинник Марко Шикович ФАЙНЕР напередодні 50-ї річниці своєї виробничої, науково-педагогічної та громадської діяльності розповів журналістам про свої розробки, винаходи та дослідження.

Марко Шикович вважає себе справжнім чернівецьким євреєм, хоча народився у Старокостянтинові на Хмельниччині. Він неодноразово зауважував публічно, що  особлива аура нашого міста допомогла йому самоутвердитися та самореалізуватися.

У своїй дослідницькій діяльності він розробляв не тільки нові цементні суміші, але й технології їхнього використання. Будівельник Файнер настільки порозумівся з  «поводженням» бетонних конструкцій, що попередив багато масових аварій і руйнувань багатьох споруд. І нині Марко Шикович працює над проектами, які в найближчому майбутньому втілюватиме у життя.

Найважливішими зі своїх винаходів п. Файнер вважає такі, що знайшли практичне застосування. Може найцікавіша для пересічного читача – утилізація відходів спиртової промисловості, пристосована до цементу. Але найбільше дошкуляє будівельникам проблема довговічності бетону в конструкціях: «У зразках показники довговічності та морозостійкості контролюються добре, але що там у конструкціях робиться, ніхто не знав, от тут і став у пригоді мій винахід з діагностики конструкцій. Він уже знайшов широке застосування при будівництві мостів та гідротехнічних споруд.»

А розрядно-імпульсна технологія приготування бетонної суміші, розроблена Файнером, поки що не знайшла широкого застосування, окрім оборонного будівництва.

–Сьогодні в Україні перевитрачається до 30% цементу, до 15% металу і до мільйона  кубометрів бетону, – продовжує Марко Шикович, – навіть не рахуючи банальних втрат від крадіжок і поганої якості заповнювачів. Марнотрати ці лягають на собівартість продукції. І за це ми платимо дорогим житлом, дорогими дорогами. А питання стоїть в тому, що досі не існувало досконалої методики розрахунку та оперативного регулювання технологічних процесів. Я таку методику розробив і пропоную її впровадити у виробництві, – розповідає Марко ФАЙНЕР. – Нещодавно закінчив тему, яка обіцяє країні економічний приріст до 2 млрд. грн. на рік. Крім методики я розробив і конкретні способи її реалізації.

Марк Шикович бере участь у реставрації головної синагоги Буковини, про що також йшлося на прес-конференції:

–Минулого тижня ми заселили третій поверх дітьми, тепер дитячий єврейський центр розташований у Синагозі. Тут є три класи, зал для ігор і конференцій і кабінет для вчителів, – повідомив Ісаак БЕЗНОС, голова правління іудейської релігійної громади Буковини.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *