Топінамбур – унікальний продукт харчування та лікування

«Нещодавно побачив на базарі цікавий коренеплід. Запитав – що це таке?  Мені пояснили, що це такі плоди  і зауважили, що топінамбур надзвичайно корисний, мовляв, лікує всі недуги. Чи правда це? Олексій Петрович, чернівчанин»
Земляна груша чи топінамбур – це коренеплід, назва якого пішла від  індійського племені топінамба, яке мігрувало Американським континентом у пошуку безсмертя. Індійці безсмертя не знайшли, але клубні, які завезли їх представники до Європи, стали кращим лікувальним і профілактичним засобом  багатьох хвороб.
Сьогодні топінамбур можна придбати на базарі, або викопати на власному городі. У період весняного авітамінозу та занепаду сил він – рятівник. Топінамбур – культура унікальна. Вона практично не накопичує у собі нітратів, які викликають мутацію клітин та онкологічні процеси. До того ж володіє екологічним самозахистом: за рахунок свого унікального хімічного складу перетворює нітрати у нешкідливі сполуки і використовує їх для синтезу необхідних амінокислот.
На відміну від інших сільськогосподарських культур, кількість важких металів у клубнях земляної груші практично не збільшується, навіть якщо їх виростити на ділянках зі штучним підвищенням у 10-15 разів вмісту свинцю, цинку, кобальту, нікелю.
Аналогічні результати отримано при вивченні здатності топінамбура накопичувати радіоактивні елементи. Саме цими дивовижними властивостями земляної груші пояснюється той факт, що вона зовсім не має токсичної та алергічної дії. Тому дієтологи усього світу визнали її  екологічно чистим продуктом, якість якого практично не залежить від навколишнього середовища.
Важливою особливістю топінамбура є його збалансований мікро- та макроелементний склад. Значна кількість заліза, кремнію, цинку, магнію, калію, марганцю підвищує функціональну активність імунної, ендокринної та нервової систем організму, якісний склад крові. Високий вміст вітамінів С та групи В, а також органічних поліаксокислот – лимонної, яблучної, янтарної, фумарової надають топінамбуру потужні антиоксидантні властивості. Він знешкоджує агресивні вільні радикали і недоокислені продукти обміну речовин, накопичення яких в організмі викликає розвиток пухлин, запальних та інших хронічних захворювань.
Ця рослина має також високий вміст білку, який представлений 16 амінокислотами, 8 з яких – незамінні. Тож включайте до свого щоденного раціону топінамбур – їжте його самий або ж робіть з нього салати.
Страви з топінамбуру
1.    Коренеплід помийте, почистіть і натріть на тертці, але не на найдрібнішій. Додайте тертих яблук і запарених родзинок. Полийте сметаною і присипте цукром.
2.    До попереднього складу салату додайте ще тертої моркви.
3.   Натріть топінамбур, додайте круто зварені і натерті яйця. Полийте майонезом.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *