Надбавки до пенсій будуть збережені

Якщо проаналізувати закон «Про соціальні стандарти», прийнятий з ініціативи Партії регіонів та президента, стає очевидним, що такий закон не передбачає реального збільшення пенсій для більшості категорій пенсіонерів.

Навпаки, якщо закон почнуть виконувати в повному обсязі, то у шести мільйонів пенсіонерів зменшується пенсія, адже законом скасовується надбавка від Уряду.

У той же час пенсіонерам – депутатам і високопосадовцям – закон передбачає збільшення пенсій на одну тисячу гривень.

– Такий підхід не відповідає принципам соціальної справедливості Виявилося, що автори зазначеного Закону недостатньо поінформовані. Адже, відповідно до прийнятого урядом рішення, вже з 1 січня 2009 року пенсії виплачувались у розмірі не нижче 544 гривень. Станом на 1 жовтня 2009 року ніхто з пенсіонерів уже не отримував пенсії у розмірі 498 гривень, – коментує керівник фракції БЮТ в обласній раді Сільвія Віщук.

– До того ж, у згаданому Законі не враховувалося протягом 2009 року тричі підвищувалась доплата і склала 28 грн. 40 коп. Таким чином, мінімальна пенсійна виплата станом на 1 жовтня для непрацюючого пенсіонера вже становила 572,4 гривні. Свого часу, коли йшла підготовка закону експерти-економісти, фахівці з уряду багато разів наголошували, що в умовах кризи, в умовах проблемного бюджету підвищувати соціальні стандарти усім одразу неможливо. Найперше – незахищені верстви.

Нагадаємо, що Уряд на позачерговому засіданні 26 листопада цього року прийняв рішення, які врегульовують питання, пов’язані із прийняттям Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2009 рік”. Без такого врегулювання, а тільки виконуючи положення Закону Януковича та Ющенка, могло б статися так, що, наприклад, в Чернівецькій області для близько 27 тисяч пенсіонерів розмір пенсії зменшився б. Причина криється в тому, що на 1 жовтня 2009 року ніхто з пенсіонерів не отримував пенсії у розмірі 498 гривень, як вважали автори згаданого Закону. Адже, відповідно до прийнятого Урядом рішення, вже з 1 січня 2009 року мінімальна пенсія виплачувались у розмірі 544 гривень. До того ж протягом 2009 року тричі підвищувалась доплата і склала 28 грн. 40 коп. (що не враховувалося у згаданому Законі). Таким чином, мінімальна пенсійна виплата станом на 1 жовтня для непрацюючого пенсіонера вже становила 572,4 гривні.

Тож з метою недопущення зниження розмірів пенсій і соціальних виплат та врегулювання питань, які виникли у зв’язку з прийняттям Закону «Про підвищення соціальних стандартів», Уряд проявив турботу про громадян та вирішив зберегти встановлену доплату до пенсії в розмірі 28,4 грн. Надбавка до пенсії буде виплачуватись додатково до розмірів пенсій, перерахованих відповідно до зазначеного Закону.

Середній розмір збільшення пенсійних виплат для одного пенсіонера в Чернівецькій області складе близько 26 гривень на місяць. З метою забезпечення даних виплат за листопад-грудень 2009р. Урядом додатково виділено для області 12 млн. гривень.

Ольга Гнідан

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *