Міжнародний день інвалідів

Люди з вадами слуху матимуть право навчатися в вузах та отримувати стипендію

Щорічно до Міжнародного дня інвалідів (3 грудня) проводять урочистості, як на місцевому та і на державному рівні. Проте у зв’язку з оголошеним карантином урочистості в Українському народному домі у Києві відмінили. Відбулося тільки засідання Кабінету Міністрів.

У Чернівцях з нагоди Міжнародного дня інвалідів 5 грудня у будинку культури УТОГ (Червоноармійська, 1) відбулася акція, де людей з вадами слуху привітали місцеві депутати. На урочистостях був присутній директор Чернівецького учбово-виробничого підприємства УТОГ Петро ФУРЧАК, який саме повернувся із спеціального засідання уряду, де розглядали найбільш гострі проблеми інвалідів.

– Третього грудня відзначають Міжнародний день інвалідів. Саме цього дня відбулося спеціальне засідання Кабінету Міністрів. На засіданні було прийнято 17 постанов з проблем, які стосуються соціальної, трудової та навчальної реабілітації інвалідів – людей з вадами слуху, зору та інших вад, – розповів Петро Степанович. – Постанови стосуються питань оздоровлення та навчання дітей-інвалідів. Наприклад, останні 18 років діти-інваліди не були забезпечені санаторно-курортним лікуванням.

Уряд прийняв рішення забезепечити таких дітей путівками. Також інваліди до цього часу не мали можливості навчатися у вищих навчальних закладах. Одна з постанов Кабміну стосувалася створення спеціальних премій та стипендій, які будуть видаватися обдарованим дітям-інвалідам. Буде започаткована академічна стипендія у розмірі 850 гривень, тобто, інваліди будуть мати право отримувати таку саму стипендію, як і звичайні студенти. В Україні таку стипендію будуть отримувати сто інвалів.

Також було прийняте рішення про будівництво Західного регіонального центру соціально-трудової реабілітації інвалідів. Центр буде збудований поблизу міста Турка Львівської області. База буде аналогом Національного центру параолімпійської та дефлімпійської підготовки та реабілітації інвалідів у місті Євпаторія.

Треба сказати, що усі рішення, прийняті урядом, були підготовлені безпосередньо громадськими організаціями інвалідів. З урядом відбувалося тільки погодження цих рішень.

Під час святкування у будинку культури УТОГ був вручений один слуховий апарат. На жаль, тільки один, адже вартість якісного слухового апарату досить висока – близько шести тисяч гривень.

– Апарат був придбаний за кошти підприємства та кошти спонсорів. Його отримала майстер швейної дільниці Оксана Крецул. Сьогодні на черзі на отримання таких слухових апаратів знаходяться більше двох сотень інвалів, – сказав Петро Фурчак. – На території області діють два підприємства інвалідів з вадами слуху. Проблеми стосуються завантаженості роботи. Обласна та міська ради йдуть на зустріч. Видані розпорядженя голови обласної адмінстрації та міського голови про допомогу нашим підприємтвам. Розпорядники бюджетних коштів зобов’язалися здійснювати закупівлю нашої продукції. Це дає можливість хоча б частоково вирішити питання завантаженості роботи підприємств.

На святі були також були присутні представники фракції БЮТ у міській раді, які підготували для інвалідів у якості допомоги продуктові пакети. На урочистостях було роздано 240 пакунків людям, які найбільше цього потребували.

– Було зібрано 54 тисячі гривень для допомоги інвалідам та ветеранам та 4,5 тисячі гривень для дітей-сиріт. У якості допомоги буде роздано дві тисячі продуктових пакетів та 300 пакунків з солодощами для дітетй-сиріт, – розповів керівник франкції БЮТ у міській раді Анатолій Чесанов.

Ольга Гнідан

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *