На Буковині готуються до приходу великої води

В області через дощі може підтопити 94 населених пункти

Хоча весняні повені для Чернівецької області не є характерними, найближчими днями в краї очікується підняття рівня води на річках.

лебеді

– На Буковині чекаємо сильних опадів і підвищення рівня води, – повідомив під час брифінгу Микола ЯЛОВИЙ, перший заступник начальника Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області. – По річці Дністер можливий вихід води на заплаву. Очікується підйом води й на гірських річках: Прут, Сірет, Черемош. Та Микола Миколайович запевнив, що підтоплення об’єктів на території області не передбачається. 4 та 5 квітня в краї прогнозують дуже сильні дощі. – Тому у період з 5 на 6 квітня очікуємо підйом води у річках, – продовжив п. Яловий.              

За словами рятувальників, рівень води в річках підніметься в середньому на 1,2 – 1,7 м., при цьому критичний рівень для річок – 3,6 м., а для Дністра – 5,8 м.

– Рівень води в найближчих річках області моніторять цілодобово. – Крім цього, прочищаються русла і береги річок від чагарників і залишків деревини, щоби дозволити талій воді безперешкодно пройти річками краю, – зауважив Микола Миколайович. – Наразі визначені 94 пункти нашого регіону, що потрапляють у ймовірну зону підтоплення. На кожний із цих населених пунктів розроблений план першочергових дій. У таких планах ми навели списки населення незахищених категорій, перелік свійських тварин, зазначили також місця тимчасового відселення людей і визначили техніку, яку можна використовувати під час надзвичайної ситуації.

П. Яловий також зазначив, що на «озброєнні» підрозділів управління є 173 одиниці техніки та спеціальні засоби для відкачування води й подолання водних перешкод.

Перелік населених пунктів Чернівецької області, що попадають у ймовірну зону підтоплення.

Путильський район: Дихтинець, Селятин, Конятин, Киселиці, Розтоки, Усть-Путила, Шепіт, Яблуниця, Путила.
Кіцманський район: Оршівці, Берегомет, Шипинці, Лужани, Мамаївці, Стрілецький Кут, Лашківка, Витилівка, Малятинці, Южинець, Киселів, Верхні Станцівці, Нижні Станівці, Глиниця, Реваківці, Чортория.
Глибоцький район: Черепківці, Петричанка, Сучевени, Купка, Кам’янка, Старий Вовчинець, Корчівці, Опришени, Слобідка, Станівці, Турятка, Глибока, Стерче, Тереблече, Йорданешти.
Герцаївський район: Герца, Молниця, Лунка, Тернавка, Буківка.
Вижницький район: Вижниця, Вашківці, Берегомет, Банилів, Багна, Виженка, Долішній Шепіт, Іспас, Карапчів, Замостя, Лукавці, Мигове, Мілієве, Чорногузи, Черешенька, Слобода-Банилів.
Новоселицький район: Новоселиця, Маршинці, Тарасівці, Костичани, Драниця, Мамалига, Ванчиківці.
Сторожинецький район: Сторожинець, Красноїльськ, Стара Жадова, Комарівці, Панка, Чудей, Їжівці, Банилів-Підгірний, Верхні Петрівці, Давидівка.
Заставнівський район: Задубрівка, Васловівці, Юрківці, Василів, Дорошівці, Мосорівка, Митків, Кострижівка, Онут, Брідок.
Хотинський район: Колінківці, Перебиківці, Рухотин, Пригородок, Анадоли.

М. Чернівці: Садгірський р-н., Першотравневий р-н. та Шевченківський р-н.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *