Прожитковий мінімум в Україні – зовсім не прожитковий

На мінімальну зарплату жити неможливоможна хіба що вмерти, не залишивши собі на похорон 

Газета «Версії» провела експеримент: її кореспондент спробував прожити місяць на 1378 гривень. А редакція спостерігала, переживала, рахувала й в результаті дійшла висновку, що уряд здійснив підміну понять: у світі вважають, що українці харчуються на 1378 гривень на місяць, тобто 1,78 долара в день, хоча вони живуть на цю суму! І на харчі їм залишається кілька десятків центів (копійок!)

Відтак більшість наших співгромадян перебуває за порогом бідності. Чим це загрожує нації? Хворим підростаючим поколінням…     

А свого піддослідного редакція пошкодувала й припинила експеримент, інакше потім довелося б усім колективом працювати на відновлення його здоров’я.

Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у 2016 році

Прожитковий мінімум

Суми прожиткового мінімуму на 2016 рік встановлені Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» від 25.12.2015 р. N 928-VIII.

Прожитковий мінімум вартісний розмір достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоровя набору продуктів харчування (далі набір продуктів харчування), а також мінімального набору непродовольчих товарів (далі набір непродовольчих товарів) та мінімального набору послуг (далі – набір послуг), необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості (Закон України «Про прожитковий мінімум»  від 15.07.99 р. N 966-XIV).

Навіть за визначені для України 1,78 долара на день не можна прохарчуватися, а що вже казати про 68 центів, які фактично залишалися для цього нашому кореспондентові  

А що таке прожитковий мінімум? Це ж не тільки харчування, а ще й проїзд у транспорті, побутові послуги, комунальні платежі, одяганка, бодай якась пігулка, коли занедужав. І це за умови, що заробітки в сім’ї відповідають сумарному мінімуму. Скажімо, на сім’ю з двох дорослих, двох дітей 9 та 14 років і бабусі пенсіонерки навіть за таким мінімумом потрібно майже 7 тис. грн.. А мають вони дві зарплати і пенсію бабусі, трохи більше від 4 тис., менше 150 грн на день на всю сім’ю – це на їжу, одяг, комунпослуги, ліки…

…Коли редакція підрахувала, скільки виділяється на руки бідаці, який погодився на експеримент, то і він, і ми жахнулися. Як жити за 17,6 грн на день? І більше наш піддослідний не матиме. Чому? Бо їх у нього просто немає – хіба що вкраде чи забере в когось розбоєм… Ось підрахунки.

– Я важу 69 кг, – каже Валерій, – але від м’яса на цей місяць доведеться відмовитися. До такого висновку прийшов, перевіривши самотужки редакційні підрахунки. На транспорт щоденно витрачаю від 12 до 18 грн, візьму в середньому 450 грн на місяць. Відмінусую їх і на харчі залишиться (1378 – 450) 928 грн. Але ж, стоп! Треба ще платити за комунальні послуги! Що з ними робити – взагалі незрозуміло. За місяць мені треба сплатити близько 400 грн за світло й воду. Cлава Богу, не маю централізованого опалення. Та й газом не користуюсь.  Якщо від 928 гривень я заберу 400 грн, то на харчі залишиться 528 грн. Як повноцінно харчуватися, витрачаючи на це за день 17,6 грн? Схоже, ризикую познайомитися з цингою ближче, ніж хотілося б.

Відтак почав досліджувати, що ж можу придбати на 528 грн, – продовжив розповідь наш піддослідний. – Я людина невибаглива й винахідлива, тож спочатку думав, що «прорвуся». Та не так сталося, як гадалося. Спочатку відвідав супермаркет, далі пішов на ринок і до маленьких  крамничок. Та головоломка не вирішувалася: що я можу приготувати собі на сніданок, обід та вечЦіни на продуктиерю, практично не маючи грошей? А ще ж меню мало би бути здоровим, ситним, смачним… Я людина зріла, тож мушу стежити за здоров’ям. І розрахувати ж треба так, щоби їжі вистачило на весь місяць….

Судячи з розміру «мінімалки», стригтися, голитися й купувати засоби гігієни нам у принципі не доводиться. Лікуватися можна виключно валідолом, бо до лікаря без грошей ходити – марно. Короткозорих і далекозорих у нас, виявляється, теж немає, бо купити окуляри – це дуже велика розкіш. І це при тому, що короткозорість на сьогодні є однією з найактуальніших клінічних і соціальних проблем у нашій країні!

Де-факто харчуватися на ці гроші – це щось дуже схоже на те, як харчували радянських полонених – бо англійців та  американців утримували по-іншому – у концтаборах під час ІІ світової війни нашим видавали по 500 г хліба на тиждень.

Та це – ліричний відступ. А тим часом я склав для себе табличку, за якою збирався харчуватися:

Коли все це разом «підбити», то виходить, що я повинен витрачати за місяць на харчі трохи більше 1000 гривень, тобто 33-34 гривні на день. Але ж у мене тільки 17,6 грн, удвічі менше! На ці гроші може купити хіба що буханець хліба і пакет кефіру.

Почав міркувати, як викрутитися з ситуації. Вирішив, що найкращий вихід – наш український «гарячий салат», як за кордоном називають борщ. Підрахував і просльозився. Якщо я «сяду» на борщ, то мені його вистачить лише на 20 днів: 1 л на день – і то без хліба.

Борщ

– Отож я був неймовірно радий, коли редакційна колегія вирішила на експерименті поставити крапку, – підсумував Валерій свої пригоди.

За стандартами ООН, якщо людина витрачає на проживання і харчі менше 150 доларів на місяць, вона живе за порогом бідності

Натомість ситі та заможні політики й чиновники на телевізійних ток-шоу завзято вчать людей, як жити, заощаджуючи. Начебто самі вони живуть на тисячу з хвостиком і тому пропонують свій досвід іншим. На  жаль, прожитковий мінімум в Україні перетнув поріг бідності й нікому з багатіїв-урядовців і не снилося, як проіснувати на скромну «міні малку».

Наше населення давно перебуває в стані прихованого голоду. Через це ми можемо втратити підростаюче покоління.

Показовою є інфографіка межі бідності у світі:

Поріг бідності

Експертна оцінка та рекомендації щодо прожиткового мінімуму в Україні від Радіо Свобода

Таке становище призводить до того, що незаможні люди погано харчуються і зрештою погіршується їхнє здоров’я. Фахівці радять у цьому зв’язку реформувати податкову систему щодо ввезення і реалізації продуктів, а також компенсувати вартість ліків для населення. 

Низький рівень доходів не дозволяє українцям повноцінно харчуватися, констатує дієтолог Галина Анохіна. За її словами, раціон населення України є незбалансованим:

– Здебільшого це жиро-вуглеводне харчування: українці споживають багато хліба, картоплі. Але продуктів тваринного походження у раціоні обмаль – м’яса, яєць, печінки, риби. Така ситуація згубно впливає на здоров’я, особливо на дитяче. При такому поганому харчуванні ми будемо мати дуже великі проблеми, які не можна буде виправити. Помилки у харчуванні дітей до 14-16 років неможливо виправити в майбутньому.

Щоби подолати проблему, держава має затвердити поняття «межа бідності», тобто встановити поріг неоподаткування на рівні 5 доларів на день (3821,26 грн на місяць) на кожного члена сім’ї, кажуть експерти. Для покращення умов життя українського населення треба знизити податок на ввезення і реалізацію продуктів  від 20 до 7 відсотків. А також розробити і впровадити повномасштабну програму з реімбурсації (компенсації вартості ліків для населення).

http://www.radiosvoboda.org/content/article/26959841.html

 

Валерій ПЕТРЮК, Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *