Мюзикл, бенефіс, фестиваль комедії та гастролі – Чернівецький театр вирушає у 82-й сезон

Підсумками літа, планами, сподіваннями та перспективами ділилися на прес-конференції директор театру Юрій Марчак та художній керівник Людмила Скрипка.

 

На казку приходьте з дітьми разом

Театральний сезон нинішньої осені розпочнеться справжнім мюзиклом. Молодий композитор Оксана Первова-Рошка написала музичний текст до казки Юлія Кіма «Ще раз про Червону Шапочку». Все співається і танцюється у сценічній версії Андрія Романова. І дуже вчасно вписалися у виставу 3 молоді актори з нинішнього випуску Тернопільського театрального вишу. Хореограф на виставі теж молода – Анна Марчак. Так, донька директора театру, хоча суворий батечко взяв її лише за угодою на одну виставу, бо воліє, аби донька проходила трудові університети десь на інших теренах, не наражаючи батька на закиди в корупції. Попри все, один з таких все ж таки був озвучений всім відомим співочим депутатом облради Віталієм Ткачуком просто на пресс-конференції: мовляв, актора Івана Даніліна звільнили для того, аби на його місце взяти доньку-хореографа. Від коментів керівники театру відмовилися, оскільки справа Даніліна перебуває за подачею театру на розгляді в Київському касаційному суді… Повертаючись до казки, Людмила Скрипка запросила і дорослих відвідати цю виставу, пообіцявши, що все буде неабияк цікаво – і не лише малечі.

Діамантовий бенефіс Ольги Ільїної

Банально згадувати про невпинність часу, але дозволю це собі, бо пам’ятаю нинішню народну актрису ще зовсім молодою у виставі «Зачарований вітряк», на прем’єрі якої був присутній сам автор Михайло Стельмах. Непересічна для Чернівців подія сталася понад 40 років тому. І ось час актриси доплинув до 75-річчя. У чернівецькому театрі давно вже не траплялося таких поважних акторських ювілеїв. Тож для Ольги Олексіївни – творчий вечір із вітаннями, спогадами та виступами друзів, і не лише акторів, квітами і оплесками на її виконання уривків з ролей.

Завіса й оновлена касса від Фірташа

«Версії» вже оповіщали чернівецький загал про нову завісу сцени в чернівецькому театрі, на яку пішло 250 тисяч від майже 500 меценатських тисяч гривень Дмитра Фірташа.  Решта коштів дозволила оновити механіку сцени, доповнити звукову та освітлювальну аппаратуру. А ще – повністю реконструювати приміщення театральних касс на розі вулиць Лисенка й Штейнбарга: – Ми хочемо, щоби неповторна атмосфера театру починалася вже від покупки квитка, – зауважив директор театру. На черзі – оновлення за старими ескізами чотирьох найближчих до сцени лож, модернізація виробничих цехів тощо. Серед менш потужних, але не менш відданих театру меценатів директор театру назвав «Машзавод» (Віктор Сідляр), «Трембіту» (Стелла Станкевич), «Арніку» (Тетяна Козлова).

Нове в афіші театру

Людмила Скрипка, розповідаючи про творчі плани, наголосила на тому, що керівництво театру намагається, аби репертуар чернівчан не співпадав з афішами інших театрів. Адже відомо, що вдала постановка якоїсь п’єси спричиняє хвилю розповсюдження її по різних сценах України. Тож не без гордості розповідає про роботу над п’єсою «Інцидент» сучасного італійського драматурга Луїджі Лунарі, прем’єра якої впершее в Україні має відбутися в грудні. До 150-річчя Ольги Кобилянської, ім’я якої носить театр, буде поставлена вистава молодої драматургині Віри Маковій «Буна».

Гастролі без політики, та не без користі

Початок жовтня принесе чернівецькому облмуздраму ще й  можливість показати своє мистецтво на Сході й Півдні України – у Херсоні, Миколаєві, Одесі. У цих містах чернівчани не гастролювали жодного разу, то буде цікаво прокласти такий театральний місток з Буковини.  Гастролі будуть хоча й короткими, але й доволі масштабними: 55 учасників щодня даватимуть по три вистави. Це будуть «Лавина», «Тисяча снопів вітру» і казка «Як Настуся ледь не стала марою».

Родзинка сезону – фестиваль комедії

Нові ідеї та віяння торкнуться й фестивалю комедії «Золоті оплески Буковини». Цьогоріч у конкурсних спектаклях на сцені буде велелюдно, на відміну від попередніх років, коли привозилися вистави з невеликою кількістю персонажів. Очікуються й цікаві навколоконкурсні події. Окрім уже відомих і популярних «Форумів на канапі» очікуються творчі лабораторії, скажімо, з дикції, роботи з мікрофоном, конкурсних завдань до вступу до театральних вузів тощо. І головна інтрига майбутнього фестивалю – головою журі запрошена народна артистка України Ада Миколаївна Роговцева. Утім, багаторічну зірку нашого театру та кіно можна представляти без переліку звань та регалій: мабуть, немає в Україні людини, яка не знала б її.

І чим гарні театральні плани – усе це можна буде невдовзі побачити в театрі. Ви любите театр?

Лариса ХОМИЧ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “Мюзикл, бенефіс, фестиваль комедії та гастролі – Чернівецький театр вирушає у 82-й сезон”