ОБЛЕНЕРГО VS ВОДОКАНАЛ

– Перемогти громаду у війні неможливо (депутат облради Мельник)

– Хочу бачити! (керівник Обленерго Шекета) 

                                           (З діалогу під час «круглого столу»)  

 672172

Конфлікт між міською владою обласного центру  та керівництвом «Чернівціобленерго» виник, нагадаю, через Водоканал. Енергетики показово залишили чернівчан на початку вересня без води, відключивши Водоканал на кілька годин від електрики, а потім пообіцяли після виборів узагалі позбавити електропостачання. Натомість міський голова Олексій Каспрук назвав це шантажем. А щоби конфлікт не перетнув точку неповернення, було вирішено розставити усі крапки над «і» та вислухати одне одного. На жаль, зарити сокиру війни не вдалося.

Хоча саме для цього Чернівецька міська рада й провела «круглий стіл» стосовно ситуації, яка виникла довкола боргу «Чернівціводоканалу» перед ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго». На захід запросили голову правління цього підприємства Олексія Шекету. Як не дивно, він з’явився. І навіть подякував за запрошення, наголосивши, що розмова давно назріла. Такий пасаж був несподіваним і дуже здивував. Бо саме Олексій Шекета, а не хто інший, проігнорував три запрошення поспіль від депутатів спеціально створеної тимчасової комісії обласної ради з роботи Обленерго. Попри це, голова правління одразу ж наголосив, що за три роки його кермування «Чернівціобленерго» стало кращим серед інших обласних енергетичних компаній. Відтак спадає на думку: чи не тому між клієнтами та надавачем послуг стільки конфліктів? І, на підтвердження, одразу ж зреагували ті з присутніх, що мешкають на вул. Південно-Кільцевій. Вони обурювалися тим, що Новий рік, як правило, зустрічають без світла, а за прилади, що перегоріли, ніхто ніколи не компенсує жодної компенсації.

Та в одному гість мав рацію: розмова таки давно назріла. Тож не пам’ятаю «круглого столу», який тривав би понад 4 години з незатухаючим накалом та інтересом, суперечками та звинуваченнями. І все ж, мабуть, п. Шекета не був готовий до того, що люди, так би мовити, «в темі» і що вони достеменно розбираються у тонкощах його господарства.

 

Плашка

Довідково, але для роздумів

Чернівецька область споживає щомісяця електроенергії на 90 млн. грн.

Місто Чернівці споживає щомісяця електроенергії на 50 млн. грн.

«Чернівціводоканал» споживає щомісяця електроенергії на 3,5 млн. грн.

 

Познайомившись із цифрами обсягів спожитої електрики, навіть не вельми досвідчений фахівець зрозуміє: Водоканал аж ніяк не є тим боржником, який може суттєво змінити структуру сплат «Чернівціобленерго» та негативно вплинути на його розрахунки на енергоринку. Хоча сума боргу, яка сформувалася ще півтора десятиріччя тому, становить 50 млн. грн, Водоканал щомісячно розраховується з енергетиками, постійно погашаючи і частину боргу. Тому одразу ж виникла підозра, що за бажанням відключити Водоканал стоїть щось інше.

Учасники круглого столу натякнули на російський слід. Депутатка міськради від «Свободи» Олена Калмикова побажала дізнатися, як, зрештою, й більшість присутніх, хто ж є власником «Чернівціобленерго». Чи бува, як подейкують, не сумнозвісний московський олігарх з кримінальним минулим Бабаков?

Однак, за словами Шекети, з’ясувалася надзвичайно несподівана річ. Олексія Михайловича брав на роботу не власник, а якась комісія. Тому він просто не в курсі справи! Він може лише сказати, що 25% акцій плюс 1 акція належать державі. Ще 40% акцій володіє компанія, зареєстрована в Голландії. Хто ж є власником решти 34% акцій – невідомо. Хоча Шекета сказав, що компанія має 1370 акціонерів. Зрозуміло, дізнатися, які дивіденди вони отримують, громада теж не може, хоча учасники «круглого столу»  наголошували на копійчаній ціні, за яку продали наше Обленерго і висловлювали слушну думку про те, що варто повернути компанію державі. Керівник громадської організації чорнобильців Олег Демченко навіть послався на статтю Конституції, згідно якої можна забрати Обленерго назад.

Наступним підводним рифом конфлікту є особиста неприязнь між головою правління «Чернівціобленерго» Шекетою та новим керівником «Чернівціводоканалу» Штогринцем. Припускаю, що це теж зіграло не останню роль у виникненні протистояння. Бо Андрій Штогринець тривалий час працював у Обленерго, очолюючи Чернівецький, а відтак Сторожинецький РЕМи, і саме з останньої посади його й зняли. За словами Штогринця, вже 3 липня, коли він тільки обійняв посаду начальника водоканалу, одразу ж почалися масові відключення електрики на підстанціях. Відчувши тиск, він розкрив чимало секретів Обленерго, керівництво якого воліло би, щоби їх не знали. Скажімо, про зарплату верхнього ешелону «Чернівціобленерго», яка становить 40 (!) зарплат працівника Водоканалу. Іншими словами, те, що заробляє Шекета та його заступники за місяць, робітники водоканалу отримують за 3,5 роки. Наразі в останніх, підкреслю, не мінімальна зарплата. Зрозуміло, що рахувати чужі гроші не гарно. Та в даному випадку йдеться про гроші, які заробляються на нас з вами. І це при тому, що споживач електроенергії, платячи за неї, перебуває у вельми некомфортному становищі, про що свідчать численні скарги людей і приватних підприємців.

Ще один суттєвий нюанс справи – втрати. На «Чернівціобленерго» вони становлять, за словами п. Шекети, 19%. Принаймні таку цифру він озвучив під час «круглого столу», відповідаючи на запитання. І лягають ці втрати на плечі клієнтів, бо закладаються у тариф. А за даними НКРЕ, ще 2010 року фактичні втрати електроенергії по більшості Обленерго становили 10,87%, за нормативних – 11,83%. То невже у найкращого серед усіх інших чернівецького Обленерго такий високий показник втрат? Мабуть, щось тут не так.

Одне слово, ні до чого не домовившись, але з’ясувавши позиції одне одного, Чернівецька міськрада та «Чернівціобленерго» перевели конфлікт в іншу площину. Наступного дня на сесії міськради депутати прийняли рішення про звернення до НКРЕ, аби там провели реструктуризацію боргу «Чернівціводоканалу».

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *