Медіастудія «AIДА» з Чернівців отримала у Польщі спеціальний приз UNICA – «Золоту медаль»

ЩО ТАКЕ UNІCA?

UNІCA є незалежною міжнародною організацією до якої входять 29 країн світу. Вона є членом CICT – Міжнародної ради з питань кіно, телебачення та аудіовізуальної комунікації при ЮНЕСКО.

Метою фестивалю є: — сприяння розвитку відео та фільмовиробництва, як засобу міжнародного спілкування; — підтримка міжнародного культурного співробітництва; — представлення федеративних членів в UNESCO; — досягнення визнання свободи і незалежності вираження федеративних членів.

Основна подія щорічного фестивалю UNICA — це першість світу, на якому кожна з кінофедерацій представляє фільми, зняті протягом останнього року. Премії вручаються міжнародним журі, до складу якого входять також і професійні кінорежисери. Найцікавіші роботи нагороджуються золотими, срібними та бронзовими медалями. Для молодих кінорежисерів, вік яких не перевищує 25 років, проводиться конкурс «UNICA-Jeunesse». Він також є частиною конкурсної національної програми.

Інна Плотнікова, Катерина Жуківська. Фестиваль UNICA, Польща. 23.08.2024

Фестиваль 1-хвилинних фільмів також проводиться в рамках фестивалю UNICA, в якому можуть брати участь і організації, які не є членами UNICA. Цей конкурс проводиться для фільмів, тривалість яких не перевищує 1 хвилини. У відкритому режимі проходить підсумкове обговорення журі, на якому визначається фільм-переможець.

Гості фестивалю і глядачі мають можливість зустрітися з авторами фільмів і взяти участь в обговоренні. Обговорення зазвичай проводяться за допомогою синхронного перекладу. Для учасників фестивалю і членів організації UNICA проводяться також різні тематичні форуми, на яких вони обмінюються своїми ідеями та досвідом.

Від 18 до 23 серпня 2024 року у місті Познань( Польща), пройшов 84 Кіноконкурс між країнами світу «UNICA – 2024». Цьогоріч на конкурсний перегляд було надіслано 79 короткометражних та 16 однохвилинних фільмів з 24 країн світу.

Медіастудія «AIДА», яка співпрацює з комунальним закладом «Чернівецький обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді» та з Національною спілкою кінематографістів України, отримала спеціальний приз UNICA – «Золоту медаль» і стала єдиним від України представником UNION INTERNATIONALE DU CINEMA (UNICA – Міжнародна спілка кіно, член офіційної ради UNESCO).

Інна Плотнікова, яка є головою ГО ” Медіастудії “АІДА”, методист КЗ ЧОЦНТТУ, керівник “Медіастудії “AIDA” Чернівецького ОЦНТТУМ, керівник гуртків “Дитяча анімація” та “Математика для допитливих”, розповідає про події на фестивалі: «До Національної програми України увійшли чотири фільми: анімаційний фільм «Щастя», створений дитячою студією «Ракурс» Верхньодніпровського палацу сумісно з обласним кіноцентром «Веснянка»; ігровий фільм «Мед на устах, жовч у серці», створений «Медіастудія «AIDA» Чернівецького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді; документальний фільм «Остання зйомка», автор В’ячеслав Бігун та анімаційний фільм «Ластівчина любов» створений на дитячо- юнацькій студії «Веснянка», м. Дніпро. Всі учасники отримали дипломи, а документальний фільм В’ячеслава Богуна отримав бронзову медаль UNICA. Жуківська Катерина, керівник гуртків “Ігрове та документальне кіно” та “Моя майбутня професія(ІТ-журналістика+англійська)” КЗ ЧОЦНТТУМ, автор конкурсного фільму “Мед на устах, жовч у серці”».

Ірина Чернега. Фестиваль «Осінні барви Буковини»,

І саме головне ,  що Фестиваль «Осінні барви Буковини» отримав ексклюзивне право формувати програму аматорських фільмів, які будуть представляти Україну на щорічному Міжнародному фестивалі аматорського кіно «UNICA».

Ірина Чернега, член оргкомітету фестивалю «Осінні барви Буковини», заступник директора з навчально-виховної роботи Чернівецького ОЦНТТУМ, зазначила, що  Всеукраїнський відкритий фото-, кінофестиваль «Осінні барви Буковини» проводиться з метою відродження та розвитку фото-, кіноаматорства в Україні, згуртування талановитої та ініціативної молоді, розвитку дитячої фото- та кінотворчості,  створення сприятливих умов для самореалізації дітей та молоді у галузі аудіовізуальних мистецтв; стимулювання творчого, інтелектуального, духовного розвитку дітей та молоді,  обміну практичним досвідом учасників шляхом організації майстер-класів; популяризації кращих робіт юних аматорів.

У 2024 році світова культурна спільнота відзначатиме 100-літній ювілей Сергія Параджанова. За рішенням ЮНЕСКО, 2024 проголошено роком Сергія Параджанова. Беручи до уваги важливість постаті геніального митця для українського й світового кіномистецтва, культури загалом, організатори Фестивалю прийняли рішення вшанувати памʼять Сергія Параджанова та присвятити проведення Фестивалю-2024 знайомству з творчістю відомого кінорежисера.

 

Ще раз вітаємо фестиваль «Осінні барви Буковини» з міжнародним визнанням. Це почесно, відповідально. І це – нові виклики.

«UNICA – 2024»  проводився у Польщі, а мав відбуватися в Скадовську,  Херсонської області, в Україні. Отже, по закінченню війни Чернівці набудуть право приймати щорічний міжнародний кіноконкурс між країнами UNICA.

 

©Тетяна Спориніна,
фото з архіву ОЦНТТУМ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *