Мажорам все можна

Розбещені батьками і грішми, набундючені, самовдоволені і неконтрольовані, діти українських чиновників та бізнесменів дедалі частіше загрожують життю і здоров’ю звичайного українця. Особливо небезпечні вони на дорозі: правил руху для них не існує, на ДАІ їм начхати, якщо в когось в’їдуть чи переїдуть, батькові зв’язки та гроші легко «відмажуть» їх від кримінальної відповідальності.

Зрештою, те, що численні мажорно-дорожні наїзди на звичайних українців, – цинічні, нахабні та безкарні, – це не вигадки журналістів, а страшна реальність, визнав навіть прем’єр Микола Азаров:

– На дорогах має панувати закон, порядок і рівне ставлення до всіх учасників руху. Високопосадові, або так звані мажори, які вважають себе недоторканними чи особливими за кермом, повинні ходити пішки, – заявив торік Микола Янович на засіданні Кабміну.

Показових прикладів мажорного безчинства не бракує навіть у таких «толерантних та інтелігентних» Чернівцях. Так, нещодавно у центрі міста двоє молодиків вирішили припаркуватися просто посеред… зупинки! Бо «нам тут можна». Тому людям, які чекали ввечері на маршрутку, щоби вирушити додому після роботи, від «мерседеса» «крутеликів» мали або розбігатися врізнобіч, або… лягати на капота! І, може, вгодованому синку буковинського посадовця та його товаришу чергова витівка вкотре зійшла б з рук, проте мажору з приміського села цього разу «не пощастило». Адже, як виявилось, автомобілем та з кулаками вони наїхали не на звичайних чернівецьких «громадян з маршрутки», а на… журналістів! Тому подія невдовзі набула неабиякого розголосу.

Зокрема, оператору  каналу «Чернівці» Денису Науменку дісталося від мажорів чи не найбільше. Ті спочатку намагалися «видавити» впертого телевізійника із зупинки автомобілем, а потім розлючено накинулися на нього з кулаками.

– Стояло тут кругом шестеро людей, а машина заїжджала з пішохідного переходу на тротуар, – розповів про інцидент Денис Науменко. – Вийшов водій разом із пасажиром, і нахабним способом із лайливою лексикою заявили, що їм тут можна їхати. Коли ми зробили їм зауваження, водій сів у авто. Я сказав, щоб він хоч би посигналив чи фарами моргнув. Але він сів у авто, моргнув двічі фарами і почав їхати. Взяв мене на капот…

На капот Дениса мажор брав двічі. Потім «качав» свої права кулаками… Бійку довелося зупиняти вже співробітникам міліції, які чергували неподалік. За кілька хвилин на місце події прибула й слідчо-оперативна група…

Батьки мажорів – найчастіше чиновники. Чиновники, які беруть хабарі. Причому, чим легше дістаються їм брудні грошенята, тим демонстративніше вони витрачаються їхніми мажористими чадами на ресторани, кіно, більярд, боулінг та, особливо, на нічні клуби. Адже нема гламурнішого клабера за мажора, який у напівтемному залі різнобарвних вогнів та оголених тіл треться своєю стодоларовою сорочкою з калинівського бутіка об свого чергового «вірного друга».

Проте, парадокс, не рідкість в Україні й мажори із незаможних сімей. Вони, нещадно експлуатуючи батьків, пнуться зі шкіри, аби вдягатися та поводитися, як справжні мажори, «тусити» там, де й ті – а потім вихвалятися «звитягами» перед скромнішими друзями…

Зрештою, якого би походження не був український мажор, для нашого суспільства він, як влучно зауважив Микола Янович, – типовий «кровосіс».

– Були п’яні, – здивовано знизують плечима випадкові свідки цієї пригоди. Як би там не було, мажори проходити експертизу на алкоголь відмовилися. Тому, за законом, автоматично вважаються такими, що перебували у стані алкогольного сп’яніння.

– Вони неадекватно поводилися не лише на вулиці під час інциденту, а й у райвідділі. Спочатку нахабно насміхалися з нас, а потім ще й забороняли знімати їх на відео, –  розповів постраждалий оператор.  У Дениса Науменка численні синці, різкі болі в хребті та в правій нозі. А також – розідрана куртка.

За подібне хуліганство звичайному українцю загрожує до чотирьох років позбавлення або п’яти років обмеження волі. Мажора ж зазвичай привітно «лякає» український суд, безсоромно ставлячи непевну крапку в черговій слизькій справі. Допоки?

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *