Криза на мисливський сезон не вплинула

На Буковині налічується  6,2 тис. мисливців. Для такої невеликої області, як Чернівецька, це значна кількість. Сусідня Івано-Франківська, набагато більша за розмірами, має скромніший мисливський «легіон».

На полюванні – головний мисливець  області Валерій Кашпор разом з директором Берегометського державного лісомисливського господарства Миколою Костюком
На полюванні – головний мисливець області Валерій Кашпор разом з директором Берегометського державного лісомисливського господарства Миколою Костюком

Черги на отримання ліцензії  в обласному управлінні  лісового та мисливського господарства не зменшуються. Хоча задоволення – не з дешевих. Ліцензія на  відстріл козулі коштувала від 1 до 1,5 тис. грн, кабана – від 2 до 3 тис. грн, оленя – від 2,5 до 5 тис. грн.

– Переконаний, що тенденція до зростання мисливських лав пов’язана з підвищенням життєвого рівня. Хто й що б там не говорив, а зараз люди живуть  значно краще, ніж колись, – стверджує перший заступник начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій КАШПОР.

Нинішнього сезону полювання пощастило не мисливцям, а тваринам. Наприклад,  при кількості  дозволів на відстріл кабана 234 особини відстріляно 116,  козуль – 204 при дозволі на 241, оленів 7 при дозволі на 18.

Кажуть: незалежно від того, чи поцілив здобич, чи промахнувся, полювання, найперше, – унікальне спілкування з природою та людьми. А в чернівецького художника й мисливця Ярослава Ільченка – ще й стимул до творчості. За його картинами, написаними під враженням від полювання буковинськими обширами, можна вивчати фауну краю.

Нині забезпечити ведення мисливського господарства за рахунок ліцензій та членських внесків мисливців і рибалок украй важко. Колись держава повністю фінансувала ведення мисливського господарства. Сьогодні це клопіт самих державних підприємств.

– Намагаємся хоча б на 50-60% окупити мисливське господарство, – говорить головний лісничий області Валерій КАШПОР. – Зробити більше поки що не можемо. Деякі приватні підприємці, невеликі організації подали нам заявки, що хочуть взяти мисливські угіддя в оренду або укласти з нами договір на співпрацю. Та чомусь їх не приваблюють угіддя, де мисливських тварин мало, але можна було б докласти зусиль до їхнього збільшення. Недоцільно віддавати у приватні руки найкраще. Мисливський фонд повинен перебувати у державній власності.

Прес-служба Чернівецького облуправління лісомисливського господарства.
Фото Олени ЧАЙКИ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *