«Космічний» художник з Буковини

Художники Д. Гаген і Д. Мінський.

У другій десятиденці квітня ми відзначили День працівників ракетно-космічної галузі України та Міжнародний день авіації і космонавтики. Свято присвячене першому в історії польоту людини в космос. У цей день – 12 квітня 1961 року Юрій Гагарін першим у світі здійснив орбітальний обліт Землі.

Прикметно, що в історії образотворчості Буковини є єдиний митець, який звертався до космічної теми, і це живописець Джозеф Мінський. Космічна тема посідає у його творчості одне з провідних місць. 

Художник створив низку композицій на цю тему і він мріяв також створити музей космонавтики «Художники і космос». Його космічний живопис вражає емоційною виразністю і образною експресією.

Член Спілки художників України художник Джозеф Мінський (1947, Одеса – 1994, Нью-Йорк) народився в родині чернівецьких художників Елаїди Нейман і Петра Мінського. Освіту здобув  у Художньому училищі та на художньо-графічному факультеті Одеського педагогічного інституту. Від 1951, себто з 5-тирічного віку і до 1978 року жив і творив у Чернівцях. Потім працював у Москві, а 1990 року переїхав до США.

Твори митця експонуються в музеях України, Росії та США. В Чернівецькому Художньому музеї зберігається картина «Спогад» (1971).

Тетяна ДУГАЄВА, мистецтвознавиця

Червоний ліфт. 1981-1983.
Дублер. 1980-і роки
Реквієм за тими, хто не повернувся. 1989
Космічні скафандри. 1988
О, Боже, як я втомився… 1989.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *