Косівський різьбяр Іван Пантелюк – автор екслібриса Опанаса Шевчукевича

Книги з уславленої домашньої бібліотеки знаного лікаря і скульптора Опанаса Шевчукевича нині можна зустріти у багатьох книгозбірнях України. Так сталося, що ця унікальна колекція, яка складалася з цінних видань з різних галузей науки та культури, не збереглася у її первісному вигляді. Натомість величезна кількість книг розійшлася різними публічними бібліотеками та залишилась у приватних осіб. Почесне місце посідають ці книги й у бібліотеці Чернівецького художнього музею.

Olga_Opanas_Chernivtsi_1939

 

Ольга та Опанас Шевчукевичі вдома. Чернівці, 1939 р.

Книжки Опанаса Шевчукевича легко можна впізнати за екслібрисом, яким вони позначені –  „Exlibris Опанаса Шевчукевича” (з лат. еx libris – «з книжок») . Та мало хто знає ім’я автора цього книжкового знаку, який  має прикметні особливості і за своєю стилістикою є неповторним. Мініатюрна графічна композиція виконана у техніці деревориту та має охристе забарвлення. Її вирізняє багата орнаментація з традиційними мотивами гуцульського різьблення по дереву.

exlibris_1

 

Іван Пантелюк. Екслібрис Опанаса Шевчукевича. 1968 р. Дереворит.

 

У колі з карпатським пейзажем уважним оком можна побачити монограму автора „І. П.”, яку вписано з-поміж звивистих контурів карпатської смереки. Так підписував свої твори відомий косівський різьбяр та майстер екслібриса Іван Пантелюк. Саме він 1968 року виготовив цей книжковий знак для Опанаса Шевчукевича, який став історичним і мистецьким атрибутом книжок з бібліотеки чернівецького скульптора. Деякі з його книжок позначені також іншим орнаментально-сюжетним екслібрисом роботи І. Пантелюка –  „Опанас і Ольга Шевчукевич”.

Іван Григорович Пантелюк  (1913-1992) народився у селі Брустурів Косівського району Івано-Франківської області. З кінця 1950-років жив у Косові. Різьбярству навчався у майстерні „Гуцульська різьба” Ф. Когута та В. Лелета. Іван Пантелюк є автором понад тисячі екслібрисів, основною ознакою яких є характерні мотиви гуцульських орнаментів. Серед них – і чудові книжкові знаки Опанаса та Ольги Шевчукевичів. Так символічно закарбувався історичний зв’язок  двох гуцулів: вижницького – Опанаса Шевчукевича  та брустурівського – Івана Пантелюка.

Тетяна ДУГАЄВА, мистецтвознавець, член Національної Спілки художників України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *