Конфлікт. Особисте селянське господарство і безробіття

На зустрічі з Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином, яка відбулася 5 лютого, голова Чернівецької обласної ради І.ШИЛЕПНИЦЬКИЙ, зокрема, порушив питання щодо необхідності внесення змін до чинного законодавства України стосовно стану зайнятості членів особистих селянських господарств.

Проблема виникла у зв’язку із вступом у дію з 13 січня 2009 року законодавчого акту, згідно з яким зазнали змін критерії віднесення членів особистого селянського господарства до зайнятих осіб та можливості набуття ними статусу безробітних. Донедавна зайнятість таких осіб визначалася в залежності від суми місячного доходу за відповідною методикою, встановленою Кабінетом Міністрів України. Відповідно до діючих нині положень, усі члени особистого селянського господарства, які не мають іншої основної роботи, вважаються зайнятими особами.

Для Чернівецької області, як і для інших регіонів України, де переважає сільське населення, віднесення членів особистих селянських господарств до осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, матиме надзвичайно серйозні наслідки.

Адже середній розмір земельної ділянки на одного члена особистого селянського господарства складає від 0,02 га до 0,07 га, що не дає реальної можливості ані забезпечити фактичну зайнятість членів особистого селянського господарства, ані отримати доходи від ведення господарства, які були б достатніми для забезпечення нормальної життєдіяльності.

Враховуючи той факт, що 58,7% мешканців Чернівецької області проживають у сільській місцевості, а 75 відсотків від загального числа безробітних, зареєстрованих центрами зайнятості краю, належать до сільського населення і є членами особистих селянських господарств, Іван ШИЛЕПНИЦЬКИЙ під час розмови з главою законодавчої гілки влади України наголосив на необхідності чіткого трактування поняття “особисте селянське господарство” та визначення стану зайнятості членів селянських господарств в залежності від розміру земельної ділянки, що припадає на одного члена господарств.

У зв’язку з цим голова Чернівецької обласної ради звернув увагу керівника українського парламенту на доцільність застосування зваженого, диференційованого підходу до розв’язання цього питання з урахуванням особливостей кожного регіону та наявних земельних ресурсів.

У якості альтернативного варіанту головою Чернівецької обласної ради було запропоновано поновити дію механізму розрахунку місячного доходу на одного члена особистого селянського господарства за методикою Кабінету Міністрів України.

Володимир ЛИТВИН з розумінням поставився до важливості зазначеної проблеми. За результатами цієї зустрічі обласною радою розробляється проект звернення до Верховної Ради України щодо внесення відповідних змін до чинного законодавства.

Прес-служба Чернівецької обласної ради

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *