Коаліція: не «Монополія», але гра модна

Гравці:

1. Віктор Ющенко. Помаранчевий політичний проект переживає сьогодні не найкращі часи. Попри те, що попередній президент мало нагадує локомотив, здатний вивезти помаранчевих на новий пік успіху, йти з такої ненависної йому політики пан Ющенко не збирається.

2. Юлія Тимошенко. Відійшовши зі втратами на «заздалегідь підготовлені позиції», леді Ю рветься до бою. Навіть удаваної сумирності від неї очікувати не варто.

3. Володимир Литвин. В цього завдання скромніше: зберегти посаду в нинішньому парламенті та увійти разом з командою до наступного.

4. Арсеній Яценюк. Мета – залишитися ким завгодно при владі, щоби до майбутніх виборів за п’ять років про нього не забули.

На кону – політична перспектива.

Рівень перший: Заманювання нунсівців


У парламентській фракції «Наша Україна – Народна самооборона» охочих дослухатися до побажань Ющенка практично не залишилося. Це штучне парламентське утворення все більше нагадує судно, що втратило керування, яке у штормовому політичному морі намагаються взяти чи то на буксир, чи то на абордаж одразу кілька корсарських кораблів. Дарма, що деякі з них самі ледь тримаються на плаву.

Раунд перший: з нунсівцями зустрічається леді Ю. Фішки: готовність до переформатування уряду і письмової угоди про партнерство з будь-яким членом фракції НУНС, найвище досягнення – місця у майбутньому партійному списку «сердечників». Лідер Фракції НУНС Мартиненко обурено коментує дії Тимошенко, зазначаючи, що його соратників знову намагаються за будь-яку ціну заманити до БЮТ.

Раунд другий: активно втручається у гру не заявлений попередньо гравець Давид Жванія. Його політичний роман із Луценком завершився сваркою, тепер він тримається за фігуру Арсенія Яценюка. Наш земляк після першого туру виборів присягався не домовлятися з переможцем президентських перегонів, але представники ПР підтверджують протилежне.
Дивуватися нема чого: для багатьох нинішніх парламентарів перевибори ВР стануть кінцем їхнього політичного існування. Тож на перший план висуваються не партійні чи державні, а «чисто конкретні» власні інтереси.

Рівень не пройдений, але час закінчився. Комп’ютер попереджає: «Ви втратили одне політичне життя».

Рівень другий: Останні рубежі

Раунд перший: Віктор Ющенко після вердикту Вищого адміністративного суду привітав новообраного президента.

Раунд другий: Юлія Володимирівна відмовляється від апеляції, сподіваючись домагатися свого іншими шляхами (так і згадується Володимир Ілліч!).

Раунд третій: Нардеп від ПР Олександр Єфремов реєструє проект постанови про відповідальність Кабінету Міністрів.

Рівень третій: Відправ прем’єра у відставку!

Раунд перший: Володимир Литвин оголошує, що розпустить коаліцію, коли не побачить документу з обов’язковою кількістю підписів. Фішка: Тих хто бажає поміняти депутатський мандат на місце в уряді Тимошенко, спікер попереджає, що ЮВТ збирає команду для війни з Януковичем. Сам спікер воювати не збирається і, зрозуміло, при першому-ліпшому зручному випадку змінить коаліційну прописку.

Раунд другий: Парламентські соратники ЮВТ борсаються у псевдоюридичних обгрунтуваннях того, що коаліція жива, а результати президентських виборів жодним чином не можуть вплинути на роботу виконавчої влади. Фішка: Тимошенко обіцяє програму реформування економіки на п’ять років. (глядачам, себто народу, не зрозуміло, чого ж попередні 5 років не викидали такої фішки). Литвин у відповідь викидає свою фішку: пропонує краще прийняти бюджет на 2010-й, що буде найкращим тестом для перевірки чинності коаліції.

Раунд третій: Володимир Литвин виконує-таки свою обіцянку і оголошує коаліцію неіснуючою. У Партії Регіонів достатньо фішок (голосів), щоби відправити Тимошенко у відставку, але без нової коаліції призначити нового прем’єра неможливо.

Рівень четвертий: «Чорне з білим не беріть…»

Раунд перший: зібрати якнайбільше бонусів, не викидаючи таких фішок:

■ будь-які дії щодо мовного питання;
■ обговорення виведення ЧФ РФ з України;
■ спроби створення консорціуму з управління ГТС.

Раунд другий: Для тих, хто спроможеться притримати заборонені фішки, пропонуються ще три обов’язкових:

■ продовження освітньої реформи в контексті незалежного тестування;
■ негайна реформа НАК «Нафтогаз України»;
■ неприпустимість повернення в Україну «Венко – Прикерченська. Ltd»: шельф залишається у виключній власності держави та управлінні нею.

Рівень п’ятий: Збери нових 226

Раунд перший: Прем’єрку відправлено у відставку.

Раунд другий, у часі не обмежений: створення нової парламентської більшості.

Бонуси для глядачів, себто населення: сподівання на те, що приймуть, нарешті бюджет.

Гра триває.А переможені?

Здається, за будь-якого перебігу цієї цікавої та повчальної гри ( усім відома «Монополія» – просто примітив, порівняно з цією, погодьтеся!), доки наші владники гратимуть у неї замість того, щоби виконувати те, для чого народ їх обрав, переможені відомі ще до початку: ми з вами, дорогі українці!

Дмитро ЦАРЕНКО, інтернет-оглядач «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *