«Хвороба легіонерів» у Польщі йде на спад

Смертельна недуга спалахнула у важливому для допомоги Україні місті Жешув, що у Польщі. На сьогодні у сусідів від початку появи перших випадків захворювання (з 30 липня) зафіксували вже 23 смерті. Усього зареєстровано 166 випадків “хвороби легіонерів”, у зоні ризику люди похилого віку із супутніми захворюваннями.
Повідомляють, що поширення хвороби вдалося зупинити після дезінфекції хлором і озоном понад 1000 кілометрів водогону Жешува
Смерть від легіонельозу була зафіксована й у Іспанії.
Що таке хвороба легіонерів або легіонельоз? Це гостре інфекційне захворювання, яке спричинює здебільшого бактерія Legionella pneumophila, рідше – інші легіонели. Ця бактерія викликає пневмонію, від якої помирає 5-15% заражених. Зазвичай недуга розвивається через 5-6 днів після зараження, хоча може тривати і довше. Починається з лихоманки, ознобу, головного та м’язового болю. Після цього з’являється сухий кашель і утруднене дихання, що прогресує до важкої пневмонії. Від 25 % до 50 % інфікованих пацієнтів страждають також від діареї, а близько половина відчуває плутанину свідомості чи марення. Для постановки точного діагнозу необхідні лабораторні дослідження.
Як можна заразитися хворобою легіонерів? Вдихаючи повітря, що містить бактерії легіонели в аерозолі, який може бути невидимим. Такий аерозоль утворюється з крапель води, що містять ці бактерії, що утворюються в результаті проточної води з-під крана чи душу, змивання унітазу або з бульбашок, що утворюються в спа-басейні.
Бактерії можуть жити і розмножуватися при температурах від 20 °C до 45 °C. Вони зустрічаються в природному середовищі, в річках, озерах або вологому ґрунті, але їх кількість зазвичай невелика. Високі показники спостерігаються в штучних системах водопостачання, які не обслуговуються належним чином.
Де найбільший ризик інфікування?
Скрізь, де утворюються краплі води, існує ризик зараження. Це душові та крани, випарні конденсатори, навіть якщо вони розташовані на даху чи землі житлових приміщень. А також гідромасажні ванни, джакузі, турецькі лазні, сауни, декоративні фонтани, особливо внутрішні.
Співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі інспектували різні об’єкти в Жешуві, але насамперед водогін, звідки, на думку експертів, могли потрапити бактерії.
Заступник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин заявив, що однією з причин перевірки є спроби Росії посіяти “паніку” серед союзників України
Джерело: польські газети, «Європейська правда»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *