Переговори про вступ до ЄС будуть стимулом для реформ в Україні

Початок переговорів про вступ до ЄС допоможе зробити процес реформ в Україні швидшим і ефективнішим.

Про це Голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила в інтервʼю впливовому панʼєвропейському сайту новин  EURACTIV.

«Коли ви ведете переговори про вступ, є важелі, щоб виправити помилки, зроблені в минулому, і переконатися, що реформи, які триватимуть під час переговорів, є реальними», – сказала Юлія Тимошенко.

За її словами, наступний етап розширення ЄС, який в ідеалі має бути оголошений до кінця року, може стати «початком нової історичної епохи, яка разом з Україною стосуватиметься Західних Балкан та Молдови».

Водночас вона визнала, що Україні потрібні більш «відчутні реформи» для реалізації мети вступу до ЄС, підкресливши необхідність глибоких інституційних реформ.

«Ми маємо переконатися, що виконавча влада є реальною і притягує до відповідальності членів уряду, які порушують закон», – додала лідерка «Батьківщини».

Також політик вважає, що західний світ почав поводитися з Путіним «адекватно» з початку війни, але дала зрозуміти, що це мало статися раніше.

«На Мюнхенській конференції 2007 року він сказав, що не сприймає нинішній світовий порядок. Він не вважає кордони священними, він проти розширення НАТО. У 2008 році він вторгся в Грузію, анексувавши 20% її території. У 2009 році він почав свою «газову війну» проти України та країн Європи. Він не дбає про верховенство права. У 2014 році він анексував Крим і окупував частину Донбасу. І це пробачили. Чому ж ми зараз дивуємося?» – риторично поцікавилася Юлія Тимошенко.

На її переконання, Путін має бути «покараний» за свої злочини й відповідати за спробу «дестабілізувати світовий порядок».

Юлія Тимошенко також наголосила, що, на її думку, результат війни залежатиме від «якості, кількості та часу» надання  зброї та інших форм підтримки  Україні.

Принцип «земля за мир» — це ілюзія, яку хочуть насадити проросійські сили, — попередила вона, пояснивши, що така поступка лише підготує ґрунт для наступної агресії.

«Єдине рішення – це наша перемога», – сказала Тимошенко.

Під час інтерв‘ю йшлося і про ідею проведення виборів в Україні під час війни. Лідерка «Батьківщини» виступає категорично проти такої ініціативи:  «Це не тільки неприйнятно, але й аморально та антиукраїнськи».

За її словами, занадто багато обмежень для проведення демократичних виборів, поки в країні триває війна.

«Під час виборів політичні партії борються одна з одною. Нам потрібна єдність усієї нації під час війни», – стверджує вона, підтримуючи ідею, що вибори можуть відбутися лише приблизно через шість місяців після закінчення війни, щоб дати можливість людям повернутися в Україну та відновити базові демократичні баланси.

«Ми не будемо робити так, як Росія, яка проводить вибори у воєнний час», – підсумувала вона, маючи на увазі незаконні загальні вибори, які Росія провела 10 вересня.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *