Фрімаркет: і взяв, і віддав

У Чернівцях на Соборній площі відбувся ярмарок некомерційного характеру –Фрімаркет. Організатори та волонтери заходу з громадської організації «Захист» керувались гаслом «Принось, що хочеш – бери, що треба». На столах можна було побачити одяг, прикраси, іграшки, сумки, взуття та навіть…цуценят, які чекали хороших рук. Кожен міг придбати щось собі до вподоби, залишивши іншу річ взамін.

10531048_273481069507025_1772039194_n

Нам вдалося поспілкуватись із організатором свята Максимом ПЕТРИШАКОМ:

Чим зараз актуальний Фрімаркет?

– Суть Фрімаркету полягає у тому, що люди приносять речі, якими ви не користуються, але іншим вони можуть знадобитися. Особисто у мене є багато таких речей, які мені не потрібні, та викинути їх шкода. Відвідувачі ж заходу приходять і з захопленням знаходять щось таке, що вони шукали. І, я думаю, це актуально для всіх завжди.

З іншого боку дуже важлива й екологічна сторона: замість того, щоби ці речі валялись десь на смітниках і забруднювали довкілля, вони будуть використовуватись. Це дуже великий плюс, тому й намагаємося таку діяльність популяризувати.

Відомо, що Фрімаркет поширений у Європі. На вашу думку, чи можна таку діяльність повністю реалізувати у нас?

Думаю, що так. Було б непогано зробити це періодичним заходом: щотижневим чи двотижневим та у визначеному місці, а не раз у півроку. Гадаю, це реальні і корисні заходи.

– Як у Вас виникла ідея такого ярмарку?

То навіть не моя ідея, а моєї подруги. Втім, вона вже давно реалізована, але виникло бажання зробити щось подібне у Чернівцях. Навесні під час численних екологічних акцій та різних прибирань ми зустрічалися, знайомилися й обговорювали питання щодо організації Фрімаркету. Бр на прибиранні неозброєним оком видно, скільки валяється речей, які можна було б іще використовувати.

– Чим особливий сьогоднішній Фрімаркет?

Були майстер-класи з рукоділля, кожен охочий зміг написати листа військовим на Схід країни – для них важлива наша підтримка. Ще відбувся Буккросинг – безкоштовний обмін книгами.

Інна ЛОЗІНА, студентка журналістики ЧНУ

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *