«Фосфор – на Львівщині, сірковуглець – на Буковині»

Матеріал під такою назвою надрукований у № 30 за липень. У ньому йшлося, що екоінспектори прогавили потяги з небезпечною рідиною, але потім виправилися. Цим поділився в інтерв’ю новий начальник Держекоінспекції в Чернівецькій області. Та керівництво Вадул-Сіретської митниці побачило в цьому підрив власного іміджу. Певним чином, вони мають рацію: у матеріалі не уточнювалося, що мовиться про пункт екологічного пропуску «Вадул-Сірет». Хоча це, зрештою, випливало з логіки самої публікації.
Роз’яснює Ганна КУРОЧКІНА, начальника сектора зв’язків з громадськістю Вадул-Сіретської митниці:
– Пересічному громадянину складно розібратися у визначенні того, яка територія входить до зони діяльності митниці. Мені неодноразово доводилося чути, що митний пост «Порубне» – це митниця. Або ж під час виникнення проблем із документами у суміжних службах, скажімо, під час ветеринарного чи санітарного контролю, переважна більшість громадян скаржиться, що проблеми у них виникли, до прикладу, не у відділі екологічного контролю, а на митниці.
Звертаємо увагу громадян: санітарно-епідеміологічні, ветеринарні, фіто-санітарні, радіологічні та екологічні служби – це не митниця. Відповідно до статті 27 Митного кодексу України «Взаємовідносини митних органів з іншими органами державної влади, що здійснюють контроль під час переміщення товарів через митний кордон України», товари, які переміщаються через митний кордон України, крім митного контролю, можуть підлягати санітарно-епідеміологічному, ветеринарному, фіто-санітарному, радіологічному, екологічному
контролю та контролю за переміщенням культурних цінностей. Тож у пунктах пропуску через державний кордон України працюють служби, які здійснюють контроль того чи іншого виду товару. Тому, з’ясовуючи стан справ у Держекоінспекції Чернівецької області, правильно було б говорити «у відділі екологічного контролю та радіаційної безпеки», а не так, як прозвучало. Цитую: «Щойно ми затримали небезпечний вантаж, як за моїм дорученням була створена комісія для перевірки того, що взагалі відбувається на «Вадул-Сіреті».
Далі на запитання журналіста «А всі зазначені вагони проїхали, так би мовити, нелегально?», керівник відповідає: «Так, ми про це повідомили міністра».
Звертаємо увагу на те, що митне оформлення товарів, які переміщуються через митний кордон України, завершується тільки після здійснення встановлених законодавством України необхідних для цього товару видів  контролю. До прикладу:  для перевезення насіння – фіто-санітарний контроль, ветеринарний – у разі переміщення через кордон своїх домашніх улюбленців тощо. І тільки після контролю та отримання в інспекторів цих служб на товаросупровідних документах відповідних дозвільних штампів інспектор митниці здійснює пропуск вантажу.
Довідка митниці:
У липні цього року екологічна служба, відповідно до вимог постанови КМУ № 440 від 20.6.95р. «Про затвердження порядку одержання дозволу на виробництво, зберігання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилізацію отруйних речовин, у тому числі продуктів біотехнології та інших біологічних агентів» та, згідно з наказом № 294, у зв’язку з відсутністю дозволу Мінприроди України дійсно затримувала 4 залізничних вагони з вантажем «сірковуглець», які після отримання відповідного дозволу і штампу «вивіз дозволено» від інспекторів відділу екологічного контролю та радіаційної безпеки на товаросупровідних документах прослідували за визначеним маршрутом.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *